Beyaz Bayraklar

Beyaz Bayraklar, Irak İç Savaşı'nın son safhasında ve hâlâ devam eden Irak isyanında (2017-günümüz) yer alan, Irak hükümetine karşı Kuzey Irak'ta aktif bir isyancı gruptur.

Beyaz Bayraklar
Kuruluş 2017–günümüz
Bağlılık Ensaru'l İslam (Irak hükûmeti iddiası)[1]
Lider(ler)
  • Hiva Çor
  • Halid el-Muradii[2]
  • Ahmed Hokoma
  • Essi el-Kavali (Esir)[1]
Merkez(ler) Tuz Hurmatu
Etkin bölgeler

Kuzey Irak

İdeoloji Büyük çadır (muhtemelen)
Kürt milliyetçiliği (tartışmalı)
İslamcılık (tartışmalı)
Baasçılık (tartışmalı)
Müttefikler Irak ve Şam İslam Devleti
Nakşibendi Ordusu
PJAK (İddia)[4]
Rakip(ler)

Irak

İran

CJTF-OIR[6]
Çatışma(lar)

Terörizmle Savaş

Grubun doğası

Beyaz Bayrakların kesin doğası tartışmalıdır:

  • Seçkin Iraklı sivil ve askeri yetkililerin yanı sıra bölge uzmanları da dahil olmak üzere bazıları, Beyaz Bayraklar'ın Irak'ın Kerkük'ü ele geçirmesine yanıt olarak kurulan ve üyeleri kendilerine Kürt direnişi olarak atıfta bulunan Kürt milliyetçisi / ayrılıkçısı bir grup olduğunu iddia ediyor.[7][8] Hatta bazı Iraklı yetkililer, Peşmerge ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından desteklendiklerini iddia ediyorlar, ancak bu iddia KBH tarafından reddedildi.
  • Diğer kaynaklara göre Beyaz Bayraklar Kürt asıllı Irak ve Şam İslam Devleti güçleri, Ensaru'l İslam kalıntıları, Nakşibendi Ordusu'na bağlı Baasçılar, Saddam Hüseyin takipçileri ve Cemaat Ensar el-Sünnet gibi çeşitli isyancı kalıntıların birliği olarak oluşturuldu. Bu versiyona göre, muhtemelen Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile hiçbir şekilde bağlantılı değiller.
  • Long War Journal'ın yönetici editörü Bill Roggio, grubun muhtemelen Ensaru'l İslam tarafından yeniden markalaşma girişimi veya dış örgütlerle bağlantısı olmayan İslamcı savaşçıların ve hatta Irak hükümetine karşı çıkmak için savaşan bir Kürt hareketinin bir karışımı olabileceğini söyledi. "Beyaz Bayrak IŞİD'den bağımsızsa, IŞİD 2.0 olarak ortaya çıkacağından ciddi şüpheliyim" şeklinde yorumda bulundu, "İslam Devleti Irak'ın açık kontrolünü kaybetmiş olsa da elindeki insan gücü ve kaynaklarla hâlâ kuvvetli bir gerilla gücü olmaya devam ediyor."
  • Irak hükümeti, Beyaz Bayraklar'ın, Ensaru'l İslam'ın bir cephe örgütü olduğunu açıkladı.[9]

Organizasyon ve taktikler

Beyaz Bayraklar Iraklı yetkililer tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. 2017'nin sonlarında bir Iraklı Türkmen milletvekili, Kürt liderleri grubu desteklemekle suçladı. Bu iddia Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından reddedildi.[10] Kırklı yaşlarının başında tek gözlü bir militan olan grubun lideri Hiva Çor,[11] Irak el-Kaide'sinin eski bir üyesiydi, ancak IŞİD'in iddialı hilafet planlarına karşı çıktığı için örgütü Diyala Valiliğinden bir Türkmen militana bıraktı. Grup, pusular ve el yapımı patlayıcılar gibi çeşitli gerilla taktikleri kullanıyor. Ayrıca havan ve roket de kullanıyorlar. Grup, Tuz Hurmatu ve çevresinde faaliyet gösteriyor, bölgedeki petrol sahalarına ve rotalarına sık sık saldırılar düzenlediler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Suadad al-Salhy (14 Aralık 2017). "Kurdish militant group re-emerges in northern Iraq under new name". Arab News. 14 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2017.
  2. "White Flags - intelNews.org". 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019.
  3. "Iraq to launch security operation against White Banners group, but who are they?". english.alarabiya.net. 4 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020.
  5. Wladimir van Wilgenburg (9 Şubat 2018). "Coordination between Kurdish and Iraqi forces for anti-Jihadist operations in Tuz Khurmato". The Region. 11 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020.
  6. Purpose, Task &. "A 'post-ISIS insurgency' is gaining steam in Iraq". Business Insider. 25 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019.
  7. "Middle-east Arab News Opinion". aawsat.com. 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019.
  8. "Shadowy Terrorist Group Emerges in Iraq". The Washington Free Beacon. 14 Mart 2018. 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018.
  9. "Iraqi security forces repel White Flags terrorists in Tuz Khurmatu". The Baghdad Post. 25 Ocak 2018. 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018.
  10. "After ISIS black flags, Iraq faces 'White Banners' threat - The Arab Weekly". 9 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020.
  11. Mackay (8 Nisan 2018). "ISIS 2.0". Sunday Herald. ProQuest 2022776961.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.