Balaban aşireti

Balaban (veya Balabanu, Balabanlı, Balabanlu), Türkiye'nin İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan bir aşirettir.

Göç ve Yerleşim

Osmanlı döneminde Rumeli'de Edirne yakınlarındandaki Dimetoka civarından Konya üzerinden Malatya'ya göçüp Yazıhan'da Balaban köyünü kurmuş, zamanla da oradan Kırşehir, Çorum, Sivas (Divriği), Erzincan (merkez, Üzümlü, Çayırlı, Tercan), Erzurum (Aşkale, Tekman, Hınıs) ve Tunceli (Pülümür) gibi geniş bir coğrafyaya yayılmıştır.

Din

Balaban, bir Alevi-Bektaşi-Kızılbaş aşiretidir. Balabanlıların, türbesi ve dergâhı/tekkesi Ruşenler Köyü'nde (Yunanistan, Evros İli, Russa Köyü) bulunan Hacı Bektaş-ı Veli halifelerinden Seyyid Ali Sultan'a (Kızıldeli Sultan) bağlı olduğu söylenir.

Köken

Aşiretin Horasan kökenli ve Oğuz (Türkmen) boylarından Afşar'ın (Avşar) Köpekli kolunun obası/oymağı olduğu bilinir. Erzurum, Erzincan, Sivas ve Tunceli'de yaşayan Balabanlılar bölgenin sosyokültürel yapısı dolayısıyla Türkçe'nin yanı sıra Zazaca da bilmektedir. Aşiretin çoğunluğu kendisini Türk/Türkmen olarak tanımlarken, bu bölgedeki Balabanlıların bir bölümü kendisini Zaza olarak da görmektedir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.