Bahçeşehir, Başakşehir

Bahçeşehir, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir semt. Küçükçekmece Gölü'nün kuzeybatısında yer alan TOKİ tarafından toplu konut projeleri çerçevesinde yapılaşmaya açıldığı son 15 yıl içinde planlı bir şekilde büyüyerek bir uydu kent halini alan Başakşehir, Türkiye'nin ilk uydukenti olarak tanımlanmıştır.[1][kime göre?]

Bahçeşehir
Ülke Türkiye
Bölge Marmara
İl İstanbul
İlçe Başakşehir
Nüfus
 (2014)
  Toplam 50,656
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
Posta kodu
34488
Alan kodu 212
Plaka kodu 34

Bahçeşehir, nüfus yapısı açısından yüksek sosyoekonomik sınıfın egemen olduğu bir semt olarak tanımlanmıştır. Sahip olduğu çeşitli iş yerleri ve ofislerle de bir iş ve ticaret merkezi olma özelliği de taşımaktadır.

Tarihçe

Bahçeşehir'e ilk yerleşim 1994 yıllarında başlamış olup, o zamanki Emlak Bankası ve Mesa Nurol tarafından yapılmıştır. Bahçeşehir projesi 4.703.000 m²'lik alan içerisinde, toplam 15.400 konutun oluşacağı bir uydu kent projesi olarak planlanmıştır. Bahçeşehir'de yapılan son konutlar TOKİ tarafından yapılmıştır

Bahçeşehir projesi, 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Konferası çerçevesinde, "Kurumsal Uygulamalar ve Projeler" ödülüne, 1997 yılında da Kanada'da "Yeni Kentsel Yerleşim Anlayışı" ödülüne layık görülmüştür.

Demografi

Yıllar 20002007
Bahçeşehir Nüfusu 287,569388,392

İlk kurulduğu yıllarda ortalama bir semt olarak düşünülen Bahçeşehir'in nüfusu 2000 yılı genel sayımlarında 287.569 olarak belirlenmiştir. Mahalle, 2000 yılından itibaren Kayabaşı mahallesi gibi toplu konut projeleri çerçevesinde yapılaşmaya açıldığı için içerisinde planlı bir şekilde büyümüştür.[2] Semtteki yaşayanların İstanbula oranla çok yüksek sosyo-statüleri, göç almaya müsait olmayan yapısı olmasına rağmen, Bahçeşehir büyük bir nüfus artışı olmuş 2008 genel seçimlerinde kendisine bağlanan diğer uydu kent ve beldelerle 388.000 olarak belirlemiş nüfusu, Arnavutköy, Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Beyoğlu, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Güngören, Sarıyer, Sultanbeyli, Şile, Şişli, Zeytinburnu gibi birçok ilçeden büyük olmasına rağmen Başakşehir ilçesine bağlıdır. Semtte sosyo-iş gücü ve meslek kategorilerinden, haberci, oyuncu, şarkıcı, fabrikatör, genel müdür ile birçok ünlü kişi ve aile ikamet etmektedir. Bahçeşehir'de yapılan istatistikler sonucunda semtteki kişi başına Gayrisafii millî hasıla 33.512$la Türkiye ortalamasının 6 katıdır.

Ulaşım

Bahçeşehir toplu konut alanı, İstanbul şehir merkezinin 25 kilometre batısında yer almakta ve TEM Otoyolu ile İstanbul'un her semtine kesintisiz yollar ile bağlanmaktadır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan İstanbul-Edirne demiryolunun yaklaşık 3 kilometrelik kısmı bu alanın içinden geçmekte, Ispartakule tren istasyonu burada bulunmaktadır.

Altyapı

Bugüne kadar tamamlanmış ve faaliyete geçmiş 1 fen ve teknoloji lisesi, 4 özel ilk-orta öğretim okulu, 2 devlet ilköğretim okulu, 1 devlet lisesi, 2 özel lise, 2 sağlık merkezi (resmi-özel), karakol, amfitiyatro, PTT santralı ile kültür-eğlence ve alışveriş merkezleri semt sakinlerinin hizmetindedir.

Bahçeşehir'de kişi başına 12 m² yeşil alan düşmekte ve ağaçlandırmanın devamlılığını sağlamak için de 40.000 m²'lik bir alan fidanlık olarak kullanılmaktadır. Yeşil alanların sulanmasına kaynak sağlamak amacı ile atık su arıtma tesisi kurulmuştur, tesisin ana amacı hem çevre kirliliğini önlemek hem de yeşil alanların sulanmasına yardımcı olmaktır. Büyük bir yapay gölet, Bahçeşehir'in 300.000 m²'lik yeniden yapılanma alanı içerisinde yer almaktadır. Bahsi geçen 26.000 m²'lik göletin de yer aldığı komplekste, çeşitli restoranlar, özel kulüpler, bar, disko, çay bahçesi ve atlı spor alanı gibi tesisler bulunmaktadır.

Belediye

Bahçeşehir Belediyesi 1999 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan kısa bir süre sonra belediye Avrupa Çevre Diploma (2001), Avrupa Şeref Bayrağı (2005) Ödülleriyle ödüllendirilmiştir. Türkiye'de ilk kez aile hekimliği uygulamasına, ilk kez kentteki bütün öğrenci çocuk ve gençleri belediye başkanının yetkisi ile donatarak "Çevre Müfettişi" olarak gönüllülüğünün sağlanması, Türkiye'nin ilk modern halk pazarını kurması bir kamu kurumunda ilk kez İSO 9001 Kalite Standartlarının uygulanması gibi birçok yeniliklere imza atmıştır. Modern halk pazarının ismi Pazartürk, bu proje ve uygulamaları nedeniyle Belediye Başkanı 2004 yerel seçiminde %74.2 oy oranı ile yeniden seçilmiştir.

Bahçeşehir, 2008 yılında çıkarılan yasalar sonucunda belediye statüsünü kaybetmiştir.[3] Şu anda Başakşehir ilçesine bağlıdır.

Bahçeşehir Belediye Başkanları

Kaynakça

  1. emlakkulisi.com/bahcesehir_en_buyuk_uydukent_oldu__51159
  2. "Nüfus Yapısı". basaksehir.bel.tr. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017.
  3. "Bahçeşehir'e Başakşehir şoku". www.haberturk.com. 2 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.