Acil tıp teknisyenliği

Acil tıp teknisyenliği veya ambulans teknisyenliği, bazı ülkelerde acil tıp hizmetleri veren sağlık çalışanlarını belirtmek için kullanılan terimlerdir.

Sağlık profesyonelleri
Alfabetik sıraya göre
Sağlık bakımı ile ilgili

    Acil tıp teknisyenleri, birçok ülkede hekim müdürler tarafından belirlenen protokollere ve kurallara uygun olarak acil aramalara yanıt verme, bazı tıbbi müdahalelerde bulunma ve hastaneye hasta ulaştırma görevlerini gerçekleştirirler.

    Acil tıp teknisyenleri, ambulans servisinde ücretli ya da gönüllü olarak, teknik kurtarma ekiplerinin üyesi olarak veya itfaiye ve polis gibi bağlaşık ekiplerin eşliğinde hizmet verebilirler.

    Acil tıp teknisyenleri, hastanın durumunu değerlendirmek ve hasta ileri düzeyde tıbbi bakım için uygun bir yere aktarılana kadar yeterli nefes ile solunum yolunu korumak ve kardiyovasküler dolaşımı sağlamak amacıyla gerekli acil tıbbi müdahaleleri gerçekleştirmek için eğitilmişlerdir.

    Uygulanan müdahaleler arasında kardiyopulmoner resüsitasyon, defibrilasyon, ciddi derecede dış kanamayı kontrol altına alma, şok önleme, omurga hasarını önlemek için vücudu hareketsizleştirme ve kemik kırıklarını sabitleme uygulamaları bulunmaktadır. Bunlar dışında Acil Tıp Teknisyenliği'nin görev, yetki ve sorumlulukları 26 Mart 2009 tarihli ve 27181 sayılı Resmi Gazete'de belirlenmiştir.

    Bu görevler:
    1) İntravenöz girişim yapmak,
    2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak,
    3) Oksijen uygulaması yapmak,
    4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,
    5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak,
    6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,
    7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,
    8) Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak,
    9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,
    10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,
    11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmaktır.[1]

    AABT ile ATT'nin Farkı

    AABT (Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri, diğer adıyla Paramedik) ile ATT'nin (Acil Tıp Teknisyeni) temel olarak birbirinden farkı, ATT'lerin hastaya ilaç verme yetkilerinin olmamasıdır. ATT'ler hastaya ilaç uygulayamazlar. AABT'lerin ise acil durumlarda gerekli görülen hallerde ilaç verme yetkileri bulunmaktadır.

    Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olmak için üniversitelerin "İlk ve Acil Yardım" meslek yüksek okulu önlisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Acil Tıp Teknisyeni olmak için ise Sağlık Meslek Liseleri'nde bulunan Acil Tıp Teknisyenliği alanından mezun olunması yeterlidir. Yani AABT'ler üniversite mezunu iken ATT'ler lise mezunu sağlık profesyonelidir.

    Ancak Milli Eğtiim Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikle Sağlık Meslek Lisesi ve diğer meslek liseleri "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL)" adı altında birleştirilmiştir ve buna bağlı Sağlık Meslek Liseleri'nde bulunan ATT bölümleri de kapatılmıştır. Günümüzde aktif olarak Acil Tıp Teknisyeni yetiştirilmemekle birlikte Acil Tıp Teknisyenliği bölümü bulunmamaktadır.

    Sağlık Meslek Liseleri'nde bulunan sağlık bölümleri; Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyenliği olarak düzenlenmiştir. Acil Tıp Teknisyeni mezunu verilmemektedir. Son Acil Tıp Teknisyenliği mezunları ise 2017 yılında olmuştur. Sonraki yıllarda ATT mezunu verilmemiştir.[2]

    Yaralı bir kayakçıyı ambulansa yükleyen acil tıp teknisyenleri

    Kaynakça

    1. "26 Mart 2009 tarihli 27181 sayılı Resmi Gazete". 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020.
    2. "Sağlık Meslek Liseleri'nde Bu Bölümler Kapatılacak". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.