Kiropraktik

Kiropraktik (Yunanca: chiro- χειρο- "el-" + praktikós πρακτικός "ile yapılan"), sinir sistemini düzenlemek amacıyla omurga, kemik ve kaslara müdahele etmeyı kapsayan alternatif tıp yöntemidir. Genel hedef omurgada var olduğu düşünülen oynamaları ortadan kaldırmaktır.[1] Kiropraktik genellikle sözdebilim olarak sınıflandırılmaktadır.[2]

Kiropraktik 1895'te D.D. Palmer tarafından geliştirilmiştir ve şu anda da 100'den fazla ülkede uygulanmaktadır. Bazı kiropraktik uygulayıcıları hareketlerle ve eklemi normal hareket aralığından ileri hafifçe zorlamakla tedavi ederken diğer bazıları da kuvvet uygulamadan hafif dokunuşları tercih edebilmektedir.

Tarih

D.D. Palmer ilk kiropraktik uygulamayı sağır bir kapıcı olan Harvey Lillard üzerinde uygulamış ve sonuçta kapıcının işitme kaybı sona ermişti. Palmer'in arkadaşı olan Samuel Weed Palmer'in metoduna Kiropraktik ismini veren kişi olmuştur. D.D. Palmer yöntemini 1896'da öğretmeye başlamıştır. Iowa Davenport'ta açtığı okulu şu an Palmer School of Chiropractic olarak bilinmektedir.

Bilimsellik

Kiropraktik uygulamamının bilimselliği konusu tartışmalıdır. Bazı veriler kiropraktikin yararları olduğunu gösterirken bazı veriler de iddia edildiği kadar etkili olmadığını göstermektedir. Bilim çevrelerinden kiropraktikorların (kiropraktik yapan kişi) bu verileri çarpıttıkları, abarttıklarına yönelik eleştiriler gelmiştir. Tarihçi Joseph Keating Jr. 1997'de kiropraktiki "bilim, bilimkarşıtı ve sözdebilim" olarak tanımlamış ve "bilimsel veriler kiropraktik müdahale metodunu desteklemekle birlikte bilimin gerektirdiği şüpheci tavır kiropraktik eğitimde ve uygulamacılar arasında hakim değildir" demiştir.

Kaynakça

  1. Nelson CF, Lawrence DJ, Triano JJ, Bronfort G, Perle SM, Metz RD, Hegetschweiler K, LaBrot T (2005). "Chiropractic as spine care: a model for the profession". Chiropractic & Osteopathy. 13 (1). s. 9. doi:10.1186/1746-1340-13-9. PMC 1185558$2. PMID 16000175.
  2. For an explanation regarding the description of Chiropractic as a pseudoscience, see:

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.