ARD

ARD, (Almanca: Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland (Türkçe: Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kamu yayıncılığı enstitüsü konsorsiyumu)), Almanya'nın bölgesel kamu yayıncılarının ortak bir kuruluşudur. 1950'de Batı Almanya'da, yeni, merkezi olmayan, savaş sonrası yayın hizmetlerinin ortak çıkarlarını temsil etmek için kuruldu.

ARD
Tam adı Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland
Kuruluş 5 Haziran 1950
Şirket Radyo, televizyon ve çevrimiçi yayın
Slogan Wir sind deins.
Biz seniniz.
Ülke  Almanya
Yayın alanı Ulusal ve Uluslararası
Websitesi ard.de

2015 yılı verilerine göre ARD'nin bütçesi 6.9 milyar €[1] ve 22.612 çalışanı var.[2] Kuruluşun bütçesi her hane halkı tarafından, şirket ve kamu kurumu için kanunen ödemek zorunda olduğu bir lisans ücretinden gelir. Ücretler doğrudan ARD tarafından değil, ARD üyesi yayıncıların ortak kuruluşu olan Beitragsservice tarafından tahsil edilmektedir. Ayrıca kurum 1963'te yayına başlayan ZDF ile birlikte Almanya'da bulunan iki kamu yayıncısından biridir.

Tarihçe

1940'lar ve 50'ler

II. Dünya Savaşı sonrası kurum artık propaganda yayıncılığı yapmayacak, federal bir yapı, devlet etkisinden vazgeçme ve ekonomik bağımlılıktan kaçınma, kamu hukuku kapsamındaki radyo ve televizyon kurumlarının anahtarı olacaktı.

1960'lar ve 70'ler

Kurum yayınlarına gece sadece iki saat uzunluğunda bir programla başladıktan sonra, televizyon 1960'lı yıllarda Almanya'da daha yaygın hale geldi. Renkli yayınlar ise 1967'de tanıtıldı.

Merkezi ulusal organizasyon yapısına sahip ikinci bir kamu televizyon yayıncısı olan ZDF de 1963'te yayına başladı, ancak ARD 1984'e kadar Almanya'da hiçbir özel rekabetle karşılaşmayacaktı. ARD istasyonları da Alman siyasetinde önemli bir güç olmuştur; Monitör ve Panorama gibi araştırmacı haber dergileri her hafta milyonlarca izleyiciye ulaşmaktaydı.

Özel / ticari Almanca yayın kuruluşlarının oluşturulması 1980'lerin ortalarında Almanya'da federal yasa ile kabul edildiğinde ARD televizyonu, ulusal ağları ile daha geniş bir kitleye yönelik programlar ve birçok kültürel ve haber programı hazırladı.

1990'lar

GDR televizyon hizmetinin birleşmesinden ve kapatılmasından sonra, Doğu'da iki yeni bölgesel yayıncı kuruluşu kuruldu ve 1992'de ARD üyesi oldu.

Dış bağlantılar

  1. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.