İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi

İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi (İS.CaM) 1997’de İstanbul’da kavramsal sanatçı Genco Gülan tarafından bir sanat projesi olarak kurulan müzedir.[1] ‘İS.CaM’ fiziksel ve sürekli bir sergi mekanına sahip olmayan web tabanlı bağımsız, sanatçı inisiyatifli, alternatif bir organizasyondur. İstanbul’un en eski çağdaş sanat müzesi olan ‘iS.CaM’ diğer kurum ve çevrelerle birlikte gelişen, evrimleşen, iş birliği yapan bir oluşumdur. Sanatın ve eğitimin el ele yol almasını ilke edinmiştir.

Web Bienali

Web Bienali[2], İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi[3] tarafından 2003 yılında bütünüyle Uluslararası Elektronik Ağ (WWW) üzerine kurgulanmış ve tamamen bu ağ üzerinde oluşturulmuş, her iki yılda bir tekrarlanan uluslararası bir çağdaş sanat sergisidir. Kurucusu, kavramsal sanatçı Genco Gülan, şef küratörü ise Dr.Marcus Graf’tır.

Sergi yer aldığı internet ortamına özgü yapıtlar ile olduğu kadar kendi başına da disiplinlerarası yeni bir sergileme modeli önererek diğer modellerden ayrılmaktadır. Eserlerin sergilenişi için ‘sanal pavyon’ benzetmesi de yapılabilir. Elektronik ağ ile birbirlerine bağlı ama aynı zamanda birbirinden bağımsız bilgisayarlarda (sunucu ya da server) yer alan yapıtlara ulaşım http://istanbulmuseum.org ve http://www.webbiennial.org adreslerinde oluşturulmuş portallardan gerçekleştirilmektedir. Katılan internet siteleri ya da projeler genel etiketin altında özel bir etiket ya da link ile Web Bienali sayfasında tanıtılıyor.

Web Bienali [4] her ne kadar online bir bienal olsa da her zaman diğer bienaller ile karşılaştırılmakta.

12. Web Bienali, Haziran 2012 itibarıyla başvuruları kabul ediyor. Proje ekibi Dimitris Fotiou, Daphne Dragona ve Matthias Fritsch’ten oluşuyor. Proje bu sene İstanbul, Berlin ve Atina ekiplerinin ortak çalışması olacak. Konsept: "Metni İşgal Et" (Occupy).

Genco Gülan'ın yorumları

‘’Genç Türklerden oluşan yeni kuşak hayatın her alanında dışa açılıyor. Bu sene Web Bienali Ermeni, Ukraynalı, Sırp, Makedon ve Romanyalı sanatçıların çalışmalarını ön plana çıkarırken Sanat Bienali Bosna, İran, Mısır, Yunanistan ve Lübnan – en alışılmamış karışım- ‘dan sanatçı çekecek."

"Bugünlerde İstanbul New York kadar dinamik.’’

"Burada yeni bir şey yapmak için daha fazla ilgi var.[5]’’

Kaynakça

  1. Lubelski, Abraham. (22 Aralık 2006) Contemporary Istanbul Art Fairs International
  2. Intute, UK. Retrieved 2012-06-01.
  3. Gibbons, Fiachra. (2006-06-13) Istanbul set to stamp its culture credentials. International Herald Tribune. Retrieved 2012-06-01.
  4. "Web Biennial". www.intute.ac.uk. Retrieved 6 June 2012
  5. Foorhar, Rana and Mathews, Owen. (2005-08-28) Turkish Delight . Newsweek. Retrieved 2012-06-01.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.