İsa ve Ataları (Kariye Camii)

İsa ve Ataları mozaiği, günümüzde Kariye Camii olarak kullanılan Azize Kurtarıcı Hora Manastır kilisesinde iç narteks (esonarteks) bölümünün güney kubbesinde yer alan mozaik sahnedir.

Yapının bu bölümündeki iki kubbeden birin İsa'nın, biri Meryem'in soy kütüğündeki figürlerini kubbe dilimleri arasındaki gösterecek şekilde barındıracağı figür sayısına göre tasarlanmıştır. Her ikisinde de figürler, Matta İncili (Matta 1) ve Luka İncili’nde (Luka 3) verilen listedeki Ortodoks Kilisesi’nin ayin düzenini takip ederek sıralanmışlardır.[1]

İsa'nın soy kütüğünü gösteren sahne büyük olan güney kubbededir. Merkezde çift sıra bantla çevrili madalyon içinde Pantokrator İsa formunda (sol elinde kutsal kitap tutar ve sağ eli ile takdis işareti yapar vaziyette) İsa yer alır. Altın renkli mozaiğin üstünde ışınların kırılması orta madalyon etrafında bir aydınlanma etkisi yaratır.[1]

Kubbe dilimleri arasında İsa'nın soyağacına ait 39 figür iki sıra halinde yer alır.[2] Soyağacı yılanı çiğneyen Adem tasvri ile başlar, Habil ile devam eder. İlk bantta Adem'den Yakup'a kadar aralarında Şit, Nuh, Kenan, Mahalalel, Yeret, Lemek, Sam, Taruh, İbrahim, İshak'ın yer aldığı 24 arası, ikinci kuşakta Yakup'un çocuklarının tasvirleri vardır.[3]

Kubbenin pandantiflerinde İsa'nın bir kör ve dilsizi iyileştirmesi (güneybatı pandantif), iki kör adamı iyileştirmesi (kuzeybatı pandantif), kanamalı bir kadına şifa olması (güneydoğu pandantif), Petrus'un kayınvalidesini iyileştirmesi (kuzeydoğu pandantif) resmedilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Jolivet-Lévy, Catherine. "Konstantinopolis'te Bizans Sanatının son pırıltıları: Hora Manastırı'nın (Kariye Müzesi) bezemeleri". İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, 2011. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.
  2. Keykubatlı, Sercan. "İkonlarıyla Khora Manastırı Katholikonu". Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi seminer ödevi, Antalya, 2018. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020.
  3. "Kariye Müzesi İç Narteks Mozaikleri". Sanatinyolculuğu.com sitesi, 16 Aralık 2018. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.