Meryem ve Ataları (Kariye Camii)

Meryem ve Ataları mozaiği, günümüzde Kariye Camii olarak kullanılan Azize Kurtarıcı Hora Manastır kilisesinde iç narteks (esonarteks) bölümünün kuzey kubbesinde yer alan mozaik sahnedir.

16 kubbe diliminin ortasında Meryem ve Çocuk İsa tasviri bulunur.

Yapının bu bölümündeki iki kubbeden güneydeki İsa'nın, kuzeydeki Meryem'in soy kütüğündeki figürlerini kubbe dilimleri arasındaki gösterecek şekilde barındıracağı figür sayısına göre tasarlanmıştır. Her iki kubbede de figürler, Matta İncili (Matta 1) ve Luka İncili’nde (Luka 3) verilen listedeki Ortodoks Kilisesi'nin ayin düzenini takip ederek sıralanmışlardır.[1]

Meryem'in soy kütüğünü gösteren sahnenin merkezinde madalyon içinde Meryem ve Çocuk İsa tasviri yer alır.[2] Meryem’in başının iki yanındaki monogramlar "Tanrı Anası" anlamına gelir. Bu tasvirin etrafı 16 dilime ayrılmıştır ve her dilimde ilk sırada Davut sülalesinin kralları; ikinci sırada Eski Ahit'in önemli kişileri (örneğin Meryem'i temsil eden iki kulplu vazoyu tutan Musa, çiçekli dal tutan Harun) bulunur.[1]

Meryem’in, atalarının veya simgelerinin suretleri, alt bölmelerdeki Yoahim (İmran), Anna (Hanne) ve Meryem’in doğuşunun tasvir edildiği mozaik sahnelere bir giriş niteliğindedir.[1] Kubbenin kuzeybatı pandantifinde yer alan Yohakim'in Tapınaktan Kovulması konulu mozaik, Meryem'in hayatını anlatan yirmi kadar mozaik sahnenin ilkidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Jolivet-Lévy, Catherine. "Konstantinopolis'te Bizans Sanatının son pırıltıları: Hora Manastırı'nın (Kariye Müzesi) bezemeleri". İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, 2011. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020.
  2. "Kariye Müzesi İç Narteks Mozaikleri". Sanatinyolculuğu.com sitesi, 16 Aralık 2018. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.