Özal ailesi
Özal ailesi 1970 ve 1980'li yıllarda Türk siyasi hayatında etkili olmuş sağ muhafazakâr bir ailedir. Aileden 1 Cumhurbaşkanı, 1 Başbakan, 3 bakan ve 2 milletvekili çıkmıştır.
Aile ağacı
İlk kuşak
Baba, Mehmet Sıddık Bey, Ziraat Bankası'nda memur olup aslen Malatyalıdır. Medrese tahsili yapmıştır. Görevi gereği Malatya, Silifke ve Mardin'de görev yapmıştır. Anne, Hafise Hanım, İptidai Mektep mezunudur. Cumhuriyet'in ilanından sonra bir kursa katılarak Latin harfleri ile okuma yazma öğrenmiş ve ilkokul öğretmeni olmuştur. Aslen Tuncelili olan Hafize Özal, Çemişgezek doğumludur. [1]
İkinci kuşak
13 Ekim 1927'de, ilk çocukları, Turgut Özal Malatya'da doğmuştur. 1954 yılında İstanbullu Semra Yeyinmen ile evlenmiştir. Bu evlilikten üç çocukları olmuştur. 12 Eylül 1980 sonrası kurulan 44. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcılığı, 45. Hükümet ve 46. Hükümet'lerde Başbakanlık yapmıştır. 9 Kasım 1989 tarihinde 8. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 17 Nisan 1993 tarihinde Çankaya Köşkü'nde geçirdiği rahatsızlık sonrası öldü.
Semra Özal eşinin Başbakanlığı döneminde Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı faaliyetleri ile medyanın ilgisini çekmiştir. Eşinin Cumhurbaşkanlığı döneminde ise, 1990 - 1992 yılları arasında Anavatan Partisi İstanbul İl teşkilatı başkanlığı yapmıştır.
Ailenin, Malatya'da 29 Mayıs 1929 tarihinde ikinci çocukları Korkut Özal doğmuştur. Milli Selamet Partisi'nden 37. Hükümet ve 39. Hükümet'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 41. Hükümet'te İçişleri Bakanlığı yapmıştır. ANAP'tan 20. Dönem İstanbul milletvekili seçilmiş ama daha sonra partisinden istifa etmiştir. Sonrasında Adalet ve Kalkınma Partisi ile yakın ilişkileri sürmüştür. 2 Kasım 2016 tarihinde İstanbul'da öldü.[2]
1940'ta ise Yusuf Bozkurt Özal ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Heidi Elisabeth ile evlenmiştir. 46. Hükümet'te Devlet Bakanlığı yapmıştır. 9 Ocak 2001 tarihinde Ankara'da öldü.
Hafise Hanım'ın erkek kardeşi 1948 yılında ölünce, oğlu dört yaşındaki Hüsnü Doğan iki yıl aile ile birlikte kalmıştır. Hüsnü Doğan'ın politik kariyeri Aile ile çok iç içe geçmiştir. 45. Hükümet ve 46. Hükümet'lerde Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, 47. Hükümet'te Millî Savunma Bakanlığı, 53. Hükümet'te Enerji ve Tabii Bakanlığı yapmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan ve Hürrem Sultan’ın türbelerinin bulunduğu, 1980 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Nakşibendi tarikatı şeyhi Bursalı Mehmed Zahid Kotku’nun gömüldüğü Süleymaniye Camii mezarlığına, 1988 yılında Hafize Özal, 2001 yılında ise Yusuf Bozkurt Özal defnedilmiştir.
Üçüncü kuşak
Turgut/Semra çiftinin en büyük oğlu Ahmet Özal, 1955 yılında Ankara'da dünyayaya gelmiştir. 18 Nisan 1999 Türkiye genel seçimleri'nde Malatya'dan Bağımsız olarak katılmış ve seçilmiştir.
Turgut/Semra çiftinin tek kızları Zeynep Özal, politika ile uğraşmadı ama babasının başbakanlığı döneminde davulcu Asım Ekren'le evliliği ile magazin basınının uzun süre gündemine oturdu. Ancak asıl gündeme 29 Kasım 1987 Türkiye genel seçimleri öncesi kendisine hediye edilen lüks Jaguar marka arabayı kabul etmesi ile oturdu. Gazeteci Tayyar Şafak, davulu delen Jaguar amblemli BANAP isimli bir parti ile seçime girdi; davul eşini, Jaguar kabul ettiği hediyeyi simgeliyordu. Bir Kadın Birkaç Hayat isimli bir kitap yazmıştır.
Yusuf Bozkurt/Heidi Elisabeth çiftinin oğlu İbrahim Reyhan Özal, 1965 yılında Londra'da doğmuştur. Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi olmuş ve 3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimleri'nde İstanbul milletvekili seçilmiştir.
Dipnotlar
- ^ Emin Çölaşan, Turgut Nereden Koşuyor?, 1989, Tekin Yayınevi, s.11
- ^ Emin Çölaşan, Turgut Nereden Koşuyor?, 1989, Tekin Yayınevi, s.12
- ^ Tartışılan Süleymaniye
- ^ Hikâye-i Jaguar
- ^ Kimin başı açık, kiminki örtülü