Çaycevher, Taşköprü

Çaycevher, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Çaycevher

Ülke Türkiye
İl Kastamonu
İlçe Taşköprü
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2018)
  Toplam 317
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0366
İl plaka kodu 37
Posta kodu 37400
Resmî site
-

Tarihçe

Köyün yakınından Gökırmak'a akan bir çay bulunmaktadır. Bu çay boyunca en verimli topraklar bu köyün yakınındadır. O nedenle Çayın yakındaki cevherli, verimli topraklar anlamında Çaycevher denildiği belirtilmektedir.

Kâsım Bey Camisi: Cami, Taşköprü’nün Çaycevher Köyü’ndedir. Ahşaptan yapılmış son cemaat yeri vardır. Kemeri mermerdir, bu kemerin iki tarafında birer rozans vardır. Kemerin üzerinde iki kitâbe vardır. Sağdaki kitâbede caminin (1535) yılında Ramazan Ayı’nın sonunda Kâsım Bey tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Diğer kitâbede ise; caminin harap olduğu, Seyit Ahmet ve diğer hayır sahipleri tarafından (1645) tamir edildiği yazılmaktadır. Minaresi ahşaptır.Bu güne kadar birçok değişiklikler gösteren Camiin inşa malzemesi Anadolu Beylikler Devri özelliklerini gösteriyorsa da, mekân anlayışı bakımından Anadolu Selçuklu sanatına girmektedir.

Hobu Kayası Mezarı : Bu mezar Kastamonu Taşköprü’nün Kuzey doğusunda, Çaycevher Köyündedir. Kayalar üzerindeki bu mezarın MS.I.-II.yüzyılda, Roma döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki mezarın girişi zamanla bozulmuştur. Mezar odası 1.65x1.80 m. ölçüsünde olup, yüksekliği 1.85 m.dir. Mezarın üstü beşik tonoz şeklinde kayalara oyulmuştur. İçeride ölü sediri (kline) bulunmaktadır.

Coğrafya

Kastamonu iline 28 km, Taşköprü ilçesine 23 km uzaklıktadır. Germeç olarak bilinen Alatarla'ya ise 5 km mesafededir. Köyün 80 hanesi vardır. Tepe mahalle, çaydivanı, suntur mahallesi ve yukarı mahalleden oluşur. Yaklaşık 500 kişi yaşar. Komşu köyleri, doğuda Alibey Köyü, kuzeyde Ayvalı, güneyde Abay, Batı'da ise Derebeysibey köyü yer alır. Yakınından geçen çay nedeniyle sulak arizileri boldur. Kuyular genelde 8-10 metredir. Sulama motorlarıyla tarlalar sulanır. 3 metreden su fışkıran yerler vardır. Olabildiğince yeşildir. Ama ne yazık ki, son yıllarda kavak ağaçları tüm ovayı kaplamıştır. Yazları ovada nefes almakta zorluk bile çekilir. Yine kavak ağaçları elma ağaçlarını gölgelemiştir ve zamanla yok olmalarına sebep olmuştur. Kavak ağaçları nedeniyle ovada ne sarımsak olur doğru düzğün ne de bir meyve..

Bu nedenle köylüler, ovayı mahvetmelerinin ardından kıraç arazilere yönelmiştir. Yer altından borularla ovanın suyu kırsal tarlalara taşınıyor. Bu arazilerde sarımsak iyi olur. Kotalar sürekli azaltılsa da şekerpancarından vazgeçilmez. Kendir ekimi neredeyse bitti, zira Taşköprü'deki kâğıt fabrikası satıldı. Artık hammaddeyi çiftçiden değil yurt dışından alıyor. Küresel ekonomi çiftçileri bu alanda da vurdu netekim..

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 426
1997 417

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.