Çıkrık, Çorum

Çıkrık, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

2|Çıkrık}}

Çıkrık Köyü
Ülke Türkiye
İl Çorum
İlçe Merkez
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 850 m (2.780 ft)
Nüfus
 (2013)
  Toplam 432
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0364
İl plaka kodu 19
Posta kodu 19000
Resmî site
-

Tarihçe

İstanbul Başbakanlık arşiv dairesindeki Osmanlı Devleti belgelerinden elde edilen kaynak bilgilere göre Çıkrık köyünün 500 yıl önceki tarihi bilinmektedir. O tarihlerde Çıkrık Köyü, Kalfetoğlan ve Musaköy adıyla anlatmaktadır.

Adını Kaynağı

Köyün sırtını yasladığı Akdağ'ın etekleri,o yıllarda çam ormanlarıyla kaplıymış. Karey'deki Musaköy’den, Çıkrık Köyü'nün şimdiki bulunduğu yere gelen çıkrık ustaları buradaki çam ağaçlarından çıkrık yaparlarmış. İp bükmeye yarayan bu çıkrıklarıda satarlarmış. Köyün adının da bir olasılıkla yapılan çıkrıklardan aldığını sanıyoruz. Geçmişte çam ormanlarıyla kaplı olduğu söylenen Akdağ'ın eteklerinin zaman içinde kesile kesile ya da bir yangın sonucu yok olduğu var sayılmaktadır. Şimdi bu yamaçlar ardıç ağaçlarıyla kaplıdır. Çıkrık'ta kendir üretilir, kendirden oluşturulan ip, sicim ve urgan Çıkrıklılar için yakın zamana kadar büyük gelir kaynağı olduğu bilinmektedir. Köyün güneyinden geçen Uluyol, eskiden Kervan yoluymuş. Bundan 50 yıl öncesine kadar Çıkrık, kervancıların yeriydi.

Ahmet Serin, Çıkrık üzerine yazdığı Kervanlar-Devranlar başlıklı yazısında bu konuyla ilgili şöyle yazmaktadır:

Kervancılar Çıkrık'ta alışveriş yaparlar. Getirdikleri mallardan satarlar. Köyden vişne, elma, kayısı ve ceviz kurusu ile çıkrık aleti vb. alırlar, kendirden işlenmiş ip, sicim, urgan, yular, heybe, torba ve çuval alırlar. İşlenmemiş kendir lifleriyle yüklerini tamamlarlar. Bunlar hem kendi ihtiyaçları olan ve kolay satılan mallardır. Uluyol sayesinde Çıkrık'ta kendir tarımı çok gelişir. Kendirin cılız ve kısa olanları ıslanıp kurutulduktan sonra sopalarla dövülerek lifleri çıkarılır. Çıkan liflere kecin denir. Kecin el çıkrıklarında çekilip büküldükten sonra çul, çuval, heybe, torba dokunur. El çıkrıkları seyyardır. Sicim, urgan bükülen çıkrıklar direkt duvarlarda, dört makaralı bir tablada sabittir.

Sabit çıkrıklar üç kişiyle çalıştırılır. Bir kişi sicimle makaraları çevirir. İpi büken usta eleman belindeki kendir liflerini el çabuluğuyla ekleyerek ipi büker. Dört ayrı bükülmüş tek kat ip dört kanallı tokmak aracılıyla birleştirilir. Üçüncü kişi bu anda bir çengelle kırışma, dolaşma olmasın diye ipi kuvvetlice çeker. Böylece bükülen sicim, urgan kalburdan çıkma gözenekli sırımla gebrelenir, sıkıştırılır, pekiştirilir.

köyün Yemekleri;

köyün Yemeklerin'den İlk Önce Keşkek Adı Verilen Yemek Gelir. Keşkek Yarma İle Kavrulur,Yahniside Üstüne Dökülür. Keşkek Çok Yenilen Ve Tadı Güzel Olan Bir Yemek Türüdür..

köyün Gelenekleri Ve Görenekleri;

köyün Geleneklerinin ilk başında her yıl yaptığımız, "BİRLİK Ve BERABERLİK FESTİVALİ" adı altında her yıl şenlik yapılmaktadır.

Coğrafya

Çorum merkezine 45 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014 304
2013 332
2000 432
1997 1150

Dış bağlantılar

İnternet Dünyasında Çıkrık Köyü;

  1. Çıkrık Köyü'nün Sosyal Medya Sayfaları Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/Cikrik19 Facebook Grup: https://www.facebook.com/groups/cikriklilar/
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.