Yunusefendi, Gölyaka

Yunusefendi, Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı bir köydür.

Yunusefendi
Ülke Türkiye
İl Düzce
İlçe Gölyaka
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 390 m (1.270 ft)
Nüfus
 (2000)
  Toplam 870
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0380
Posta kodu 81800
Resmî site
-

Tarihçe

Yunusefendi Köyü, 1880-1890 yılları arasında Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi Eskiköy'den gelen aileler tarafından kurulmuştur. Doğu Karadeniz'deki Rus baskısından dolayı Düzce'nin Gölyaka ilçesine bağlı şimdiki Yunusefendi köyüne yerlşmişlerdir. Köye ilk gelen Yunus Efendi öncülüğünde aile reisleriyle beraber kurulan köyün nüfusu sonraki yıllarda artmıştır. Köye yerleşmeden önce büyükler ve aile eşrafı, Kurtuluş Savaşı'nda da Milli Mücadele'ye katılmış ve destek vermiştir. Köye göç edenler beraberinde Ordu'dan gelen göçerlerle de etkileşime geçmiştir. Ordu'dan gelen sülaleler Zonguldak ilinin Ereğli ve Alaplı ilçesindeki dağlık alanlara yerleşirken Eskiköy'den gelenler Düzce'nin Gölyaka ilçesinde dağlık ve yüksek tepelere yerleşmiştir. Ayrıca göç eden grubun bir kısmı da Kocaeli Kandıra ilçesine bağlı Kefken beldesi civarına yerleşmiştir. Az bir kısmı da Balıkesir'in Manyas ilçesinde yerleşmiş bulunmaktadırlar. Çevre il ve ilçelerdekiler halen köy ile bağlarının koparmamıştır. Yunusefendi Köyü, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır.

Kültür

Tipik Karadeniz kültürü kendi içlerinde çok gelişmiştir. Ancak köyde öz Türkler'in kültürel izleri vardır. Mezarlıkların yüksek tepede olması ve mezar taşlarına kadınların balbal boncuğu takmaları gibi tutumlar bunu doğrulamaktadır. Köyde Alevilik-Bektaşilik geleneği hakimdir. Kendilerine has cemevlerinde 12 İmam hizmetini yürütmektedirler. Köyde 4 adet cemevi 1 adet cami bulunmaktadır. Köyde yaşayanların tamamı Çepni Türkmeni'dir.

Yemek zevki de çok gelişmiştir. Kendilerine has mısır ekmeği ve mısır yemeği çok ünlüdür. Konserve, pekmez ve turşu yapımı yaygındır. Yaylacılık halen devam etmekte olup Kızık Yaylası, Unluk yaylası, Kardüz yaylasını yaylak olarak kullanmaktadırlar. Kardüz Yaylasının Arapoğlu mevkiinde Erenler Tepesi denilen bir yer vardır. Buranın ulular tarafından geçmişte mesken edildiğine inanılır.

Kadınların ve erkeklerin yöresel kıyafetleri Orta Asya Türk motifleri ile bezenmiştir. Şive, Batı Karadeniz şiveleri gibidir.

Coğrafya

Düzce İli'ne 32, Gölyaka İlçesi'ne 10 km uzaklıktadır. Köy yamaçlara kurulmuş bir köydür. 5 km'lik yolu asfalttır. Köy, coğrafya bakımından çok güzel olup Düzce Ovası hemen köyün önündedir. Köyün rakımı 400 m'dir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1200
2000 870
1997 791

Gölyaka'nın 3. büyük köyüdür

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.