Saçmalıpınar, Gölyaka

Saçmalıpınar, Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı bir köydür.

Saçmalıpınar
Ülke Türkiye
İl Düzce
İlçe Gölyaka
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 1.462
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0380
Posta kodu 81800
Resmî site
-

Tarihçe

Saçmalıpınar adını, köyde bulunan kaynayan pınardan almıştır. Çok dağınık bir yerleşim alanı vardır. Mahalleleri;Kurtdüzü,Albayrak(bocu mah.) Orta, Bıçkı, Kıran, Karamahmut, Güney, Kardüz, Şimşirtepe, Yeni, Balkaya ve Yanık adlarını taşımaktadır. Köye ilk yerleşim, 93 harbi denilen 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus harbinden sonra yaşanan göçlerle, 1890 yıllarında Trabzonun şalpazarı,akçaabat,vakfıkebir gibi ilçelerinden gelen göçmenlerce olmuştur. Siviloğulları,MUHCULAR okşitler, Kavallar (Beygizar ve Kavalular), Arapmehmetali, Çolak Yusuf, Çakırhasanlı,çakallar(şentürkler) Verepli, Kurtoğulları, Çömezoğulları gibi sülâleler köyün ilk kurucularıdır. Daha sonraları, ATASAYAR'LAR (Halilağalar), Helimağalar (Kahramanlar) , Albayraklar, Altındallar, Mehdioğulları (Cömertler), Cebeciler, Civelekler(parlak), Çakırlar, Ekşioğulları, Gıdıkoğulları, Sarıkoyunlar, Teknecioğulları, Yıldızlar, Yirmibeşler gibi sülâleler de gelerek geniş bir yerleşim bölümü olan Saçmalıpınar köyünü kurmuşlar.

Kültür

kemençe, horon, davul ,zurna, pancar çorbası, ısırgan çorbası,helle, yalaş,mısır ekmegi...Yani Karadeniz gelenek görenekleri fazlasıyla yaşanmakta

Coğrafya

Düzce iline 34 km, Gölyaka ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1462
1997 1254

ayrıca son zamanlarla herkesin büyük bir ilgi ile yöneldiği dağ çileği yetiştiriciliği,bunun dışında köye gelen tekstil servisleri ile tekstil atölyesinde çalışmak yine iç anadolu bölgelerine doğru erkeklerin orman işine gitmesi köyün en büyük geçim kaynaklarıdır

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır.Okulun lojmanı vardır. Eğitim taşımalı sisteme göre Saçmalıpınar merkez ilköğüretim okulunda yapılmaktadır. Biri merkez olmak üzere 6 tane camii vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, hem Bakacak mevkiinden hem Bıçkı mahallesi mevkiinden ulaşım vardır. Ayrıca Köyden Dikmen Köyü bağlantı yolu vardır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tarihi 'Kardüz Yayla Şenlikleri' Düzce ve civar illerdeki Karadenizlilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.