Yesügey

Yesügey Batur ya da Yesügey (Moğolca: Есүхэй баатар, Yesukhei baatar; d. 1134 - ö. 1171), Moğol kabile şefi ve daha sonraları Cengiz Han olarak bilinecek Temuçin'in babası.

Yesügey'i tavsir eden bir portre.
Yesügey

Hayatı

Yesügey; Kabul Han, Ambagay ve Kutula Han'ın akrabasıydı. Bulundukları Moğol Devleti, Jin Hanedanı altındaydı ve Tatarları desteklemeleriyle 1161'de Kabul Han yok edildi. Yesügey, dağılan Moğol kabilelerinin başına geçmiş ancak Tayiçyut kabilesi ile rekabet yaşıyordu. 1161'den sonra Tatarlar çok güçlenince Çin, desteğini Tatarlardan Keraitlere çevirdi.

Yesügey'in Höelin'den beş çocuğu oldu. Bunların dört tanesi erkek (Temuçin, Hazar Kasar, Kaçiun ve Temüge), bir tanesi ise kızdı (Temulin). Bunun yanı sıra ilk eşinden, Bekter ve Belgütey isimli iki oğlu daha vardı. Bekter çocukluğunda, aralarındaki rekabet nedeni ile Temuçin tarafından öldürüldü.

Temuçin 9 yaşındayken 1171 yılında Yesügey öldü. Moğolların Gizli Tarihi'ne göre Temuçin için eş bulma yolundan dönerken Tatarlar tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

Yesügey'in Tuğrul Han adında bir kankardeşi (anda) vardı. Tuğrul Han, Cengiz Han'a savaşlarında ve fetihlerine yardım etmiş ancak Tuğrul Han'nın kızını, Cengiz Han'ın oğlu olan Cuci'ye vermek istememesi nedeni ile araları açılmıştır. Sonraları Cengiz Han'ın kankardeşi ve rakibi olan Camuka ile iş birliği yapıp Cengiz Han'a karşı mücadele etmiştir.

Yesügey ismi, "9 Gibi" anlamına gelmektedir. Bunun nedeni 9 sayısının Moğollarca uğurlu sayılmasındandır.

Aile

Höelin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yesügey Batur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Börte
 
Temuçin (Cengiz Han)
 
Hazar Kasar
 
Kaçiun
 
Temüge
 
Belgütey
 
Bekter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cuci
 
 
Çağatay
 
 
 
Ögeday
 
 
Tulu

Kaynakça

  • Temir, Ahmet. Moğolların Gizli Tarihi (Çeviri). Ankara: Türk Tarih Kurumu (2010). ISBN 978-975-6-0752-2
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.