x86
x86, Intel'in 8086 mikroişlemcisini ve onun 8088 varyantını temel alarak Intel tarafından geliştiren bir buyruk kümesi mimarisi ailesidir.
Intel’in önemli özelliklerinden biri olan "geriye dönük yazılım uyumluluğu" böyle bir tanımlamanın oluşmasını sağlamış. Şöyle ki; 8086 mikroişlemcisi olan bir bilgisayar sisteminde hazırladığınız herhangi bir assembly yazılımı x86 uyumlu tüm bilgisayarlarda çalışır. 80286, 386, 486 SX veya DX, Pentium, Pentium III, AMD nin 286, 386 işlemcilerinde veya Nexgen, Cyrix’in aynı tür işlemcilerinde ve diğerlerinde bu yazılım çalışacaktır. Bu demek oluyor ki yukarıda saydığımız tüm mikroişlemciler ve uyumlu olan diğerlerinin ortak bir yönü var. Bu ortak yönler ortak yazılım kodların olması ve mikroişlemcilerinin temel mimarileri birbirinin aynı olmasıdır.
Yeni bir mikroişlemci üretildiğinde, eski mikroişlemcilere uyumlu olması büyük bir avantajdır. Öyle olmasaydı bugün dünyada %90 oranında PC, x86 uyumlu işlemci kullanıyor olmazdı. Bu yüzden mikroişlemci pazarının bu büyük dilimini birkaç firma paylaşıyor, aslan payını Intel alıyor, daha sonra AMD geliyor, Cyrix ve Nexgen gibi diğer mikroişlemci üreten şirketlerin isimlerini pek duymuyoruz.
x86 tabanlı sistemlerin mimarisi birbirine benzer. Bir de x86 tabanlı olmayan sistemler vardır. IBM firmasının PowerPC tabanlı işlemcileri, ya da Sun Microsystems şirketinin sistemleri X86 tabanlı mikroişlemciler kullanmadıkları için bu tür bilgisayarda çalışan yazılımlar X86 tabanlı sistemlerde çalışmazlar.
Şunu unutmayalım; dünyada yaklaşık %90 oranında x86 uyumlu PC sistemi kullanılıyor. Bu yüzden bu x86 assembly dili diğer assembly dillerinden daha geçerli bir yazılımlama dilidir.