Sun Microsystems

Sun Microsystems, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi olan, 24 Şubat 1982 tarihinde kurulmuştu[4]. Bilgisayar ve bilgisayar parçaları, yazılım ve bilgi teknolojileri de dahil olmak üzere birçok alanda üretim ve satış yapan şirkettir.

Sun Microsystems
Endüstri Bilgisayar donanımı ve yazılımı
Akıbeti Oracle tarafından satınalındı
Kurucu Andy Bechtolsheim
Bill Joy
Vinod Khosla
Scott McNealy 
Feshedilme 27 Ocak 2010 (2010-01-27)
Genel merkezi Santa Clara, Kaliforniya, ABD
Kilit kişiler Scott McNealy, Başkan
Jonathan I. Schwartz, Genel Müdür
Crawford W. Beveridge, Genel Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Müdürü
Greg Papadopoulos, Genel Müdür Yardımcısı ve Teknoloji Müdürü
Ürün Bilgisayar sunucuları, iş istasyonları, destekleyici yazılımlar, Java programlama dili vs.
Gelir US$ 11.07 milyar (2005)[1]
Çalışan sayısı 31,000 (2005) [2] 38,600 (pike yakın, 2006)[3]
Website oracle.com/sun

Sun, 27 Ocak 2010 tarihinde, 20 Nisan 2009 tarihinde imzalanan bir anlaşmaya göre, 7.4 milyar $ karşılığında Oracle tarafından satın alındı ​​[5]. Takip eden ay Sun Microsystems; Oracle, USA, Inc ile birleşti Oracle America, Inc. adını aldı[6].

Şirketin üretim tesisleri İskoçya'da, Hillsboro, Oregon ve Linlithgow yerleşimlerinde bulunmaktadır. Sun ürünleri, bilgisayar sunucuları ve iş istasyonlarını da içermekte olup, ürünler, Sun'ın kendi işlemcisi SPARC, AMD'nin işlemcisi Opteron, Solaris İşletim Sistemi ve Java platformu ile uyumlu üretilip, temelleri bu işlemci ve yazılımlara dayanmaktadır.

Sun firmasının merkezinin bulunduğu Kaliforniya, Santa Clara, 1888 - 1972 yılları arasında, ruh ve sinir hastalıkları merkezi olan Agnews Geliştirme Merkezi'nin batı yerleşkesiydi.

Tarihçe

Sun'ın ilk Unix tabanlı iş istasyonu tasarımı, Andy Bechtolsheim tarafından henüz Stanford Üniversitesi'nde lisans öğrencisiyken yapıldı. Bechtolsheim, Stanford Üniversitesi Ağı iletişim projesi için, üniversitenin bilgisayar bilimleri bölümündeki yedek parçaları ve Silikon Vadisi'nden aldığı malzemeleri kullanıp "68000 Unix Sistemi'ni" tasarladı. İlk Sun iş istasyonu Unix 7 kullanmaktaydı. Unix 7 sistemi, Unisoft yazılımı aracılığla tüm 68000 işlemcili makinelere yüklendi.

1982 Şubat'nda, Bechtolsheim ve takiben Stanford lisans öğrencileri Vinod Khosla, Scott McNealy ve Berkeley'den Bill Joy (Berkeley Yazılım Dağıtımı'nın (BSD Unix) ilk geliştiricisi), Sun Microsystems şirketini kurdular.

Şirket ismi Stanford (S), University (U) ve Network (N) kelimelerinin baş harflerinden oluşturuldu ve şirketin borsadaki adına da yansıdı (SUNW - Sun Worldwide).

Sun'ın önde gelen diğer isimleri ise avukat John Gilmore ve James Gosling'tir. Sun Unix tabanlı ağ programlaması, TCP/IP ve NFS (Network File System) kavramlarının ilk savunucularındandır. Öyle ki, bu şirket sloganını da etkilemiştir, "Ağ Bilgisayardır" ("The Network Is The Computer") James Gosling, Java programlama dilini geliştirerek ekibe liderlik etti. Yakınlarda ise, Jon Bosak W3 Konsorsiyumu'ndaki, XML patenti yaratımı ile öne çıkmıştır.

Sun'ın "s", "u" ve "n" harflerinden oluşturulan amblemi yine Stanford Universitesi'nden profesör Vaughan Pratt tarafından tasarlandı. İlk tasarımında amblem dik durmaktaydı, daha sonra ise bir köşesinin üzerinde duracak şekilde yeniden tasarlandı.

Sun Microsystems'in Oracle Corporation'a 7.4 milyar Amerikan Doları bedelle satışı 20 Nisan 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile başlamış ve 27 Haziran 2010 tarihinde tamamlanmıştır.

Donanım

Sun firmasının geçmişindeki ilk 10 seneye baktığımızda, şirketin teknik iş istasyonları satışında piyasaya hakim olan firma olduğunu görüyoruz. 1980'lerdeki "iş isyasyonu savaşlarında" düşük fiyatları ile piyasada başarılı bir şekilde mücadele vermiştir...

Motorola

Sun orijinal olarak, Sun-1'den Sun-3'e kadarki bilgisayarlarında Motorola 68000 işlemci ailesini kullanmıştır. Sun-1 sistemlerinde 68000, Sun-2 sistemlerinde 68010, Sun-3 sistemlerinde 68020 ve Sun-3x türevlerinde 68030 tabanlı işlemcileri kullanılmıştır.

x86-1

1980'li yılların sonunda, Sun ayrıca Intel 80386 tabanlı makinası Sun386i piyasaya sürmüştür. Sun386i hibrid bir makina olarak tasarlanmış, SunOS sistemini kullanan ama aynı zamanda DOS uygulamalarını da destekleyen bir makinaydı. Makina piyasada çok kısa bir süre kalmıştış. 486i yükseltimi açıklanmış ancak sadece birkaç prototipi üretilmiştir.

SPARC

SPARCstation 1+

Sun-4 serisinin başlaması ile şirket kendi işlemci mimarisi olan SPARC'ı kullanmaya başlamıştır. SPARC, 32-bit RISC mimarisine sahip ve daha sonraları IEEE 1754 mimarisi ile de mikroişlemcilerde standart olacak bir işlemciydi. 64-bit uzantılı SPARC mimarisi olan SPARC V9 ile ise daha sonraları tanışılacaktı.

Sun, çoklu üst sınıf SPARC mimarisi nesilleri oluşturmaktadır. SPARC, SuperSPARC, UltraSPARC I, UltraSPARC II, UltraSPARC III, UltraSPARC IV ve günümüzde de UltraSPARC IV+ & UltraSPARC T1 bunlara örnektir. Sun çeşitli iş istasyonu ve sunucu nesilleri de geliştirmektedir. SPARCstation, Sun Ultra, Ultra Enterprise sunucuları, Sun Blade iş istasyonları ve Sun Fire sunucuları bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca düşük maliyetli microSPARC I, microSPARC II, UltraSPARC IIe, UltraSPARC IIi ve UltraSPARC IIIi gibi alt sınıf işlemci modelleri de mevcuttur.

1990'ların sonunda şirket, alanını geniş ürün yelpazesi ile birlikte simetrik çoklu işleme sunucuları satışına dönüştürdü. Sun kendsine ait 20 işlemcili sistemi SPARCcenter 2000 tasarladı ve oluşturdu. Bu geçiş Silicon Graphics'ten Cray Business Systems'in satın alınmasıyla da ivme kazandı.[7] Cray ve Sun tarafından tasarlanan Cray CS6400 sunucu serisi çok başarılı ve geniş yelpazeli Sun Enterprise 10000 sunucuları takip etti.

UltraSPARC T1 sekiz çekirdek kullanmasıyla ayrıca dikkat çekicidir. Her çekirdekte 4 kod parçası mevcuttur. Bu da daha fazla işlemcinin daha düşük saat değerleri ile kullanılması demektir. Özellikle havalandırma ve donanım güç tüketiminin ana maliyet olarak nitelendirildiği veri merkezleri (İngilizce: Data Center) için bu konu çok önemlidir.

Aralık 2005'te, Sun OpenSPARC T1'i açıkladı. OpenSPARC T1, UltraSPARC T1'in açık kaynak donanım halidir.[8]

Önemli isimler

Sun şirketinde çalışan veya halen çalışmakta olan önemli isimler:

  • Jonathan I. Schwartz, Başkan ve icra kurulu başkanı
  • Carol Bartz, Autodesk yönetim kurulu başkanı
  • Steve Bourne, Bourne hücresinin yazarı
  • Tim Bray, İnternet teknolojileri yöneticisi
  • Bill Coleman, BEA Systems kurucularından
  • Bryan Cantrill, Technology Review 2005'e göre zirvedeki 35 genç yenilikçiden biri
  • Alfred Chuang, BEA Systems kurucularından
  • Whitfield Diffie, Güvenlik yönetim şefi, genel anahtar şifrelemesi kurucularından
  • Robert Drost, Technology Review 2004'e göre zirvedeki 100 yenilikçiden biri
  • John Gage, Araştırma şefi
  • James Gosling, Java dilinin mucitlerinden
  • Steve Kleiman, Sanal dosya sistemi (İngilizce:Virtual file system)

mekanizmasının mucidi, NFS'yi bulanlardan biri, Solaris çoklu kernel kodunun mimarlarından biri, günümüzde Network Appliance şirketinin teknoloji yönetimi şefi

  • Chris Malachowsky, NVIDIA şirketinin kurucularından
  • Patrick Naughton, Java dili projesini başlatan isim
  • Jakob Nielsen
  • John Ousterhout Tcl dilinin mucidi
  • Greg Papadopoulos, Genel müdür yardımcısı ve teknoloji müdürü
  • Radia Perlman, İnternetin annesi olarak adlandırılan isim
  • Kim Polese, .com çağının tartışmasız yöneticisi
  • Curtis Priem, NVIDIA şirketinin kurucularından
  • Bob Scheifler, X Window System 1984 - 1996 gelişiminin lideri
  • Eric Schmidt, eski Sun teknoloji müdürü, bugün Google icra kurulu başkanı
  • Ed Scott, BEA Systems kurucularrından
  • Mike Sheridan, Java dilinin mucitlerinden
  • Bert Sutherland, Sun Labs, Xerox PARC, BBN bilgisayar bilimleri bölümü yöneticisi
  • Ivan Sutherland, Bilgisayar grafikleme öncüsü
  • Marc Tremblay, İşlemci mimarileri şefi, 1995'teki 64-bit UltraSPARC I işlemcisinin mimarlarından
  • Bill Vass, Bilgi sistemleri müdürü
  • Edward Zander, Motorola icra kurulu başkanı

Kurucular

  • Andy Bechtolsheim
  • Bill Joy
  • Vinod Khosla

Kaynakça

  1. 8 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Morningstar
  2. ölü/kırık bağlantı] Reuters
  3. "Company Info". Sun Microsystems. 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2006.
  4. "Churchill Club Presents: Scott McNealy in Conversation With Ed Zander". news release. Market Wire. 17 Şubat 2011. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2011.
  5. Stephen Shankland (27 Ocak 2010). "Oracle buys Sun, becomes hardware company". CNET News. 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2011.
  6. "Oracle has been renamed "Oracle America, Inc."". Oracle. 15 Şubat 2010. 24 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 20011. Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  7. "Press release: Sun announces intent to purchase Cray Business Systems Division". 8 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2006.
  8. Daha fazla bilgi için opensparc.net 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adresine bakılabilir.

İç bağlantılar

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.