X264

x264, görüntü akışını H.264/MPEG-4 AVC formatında çözümlemek için yazılmış bir yazılım kütüphanesidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılmaktadır.

x264
Orijinal yazar(lar) Laurent Aimar
Geliştirici(ler) x264 team
Programlama dili C, Assembly
Tür Video codec
Resmî sitesi videolan.org/developers/x264.html
Kod deposu

Geçmiş

x264 ilk olarak Laurent Aimar tarafından 2004 yılına kadar geliştirilmiştir. x264 bugün ilk olarak, Loren Merritt, Jason Garrett-Glaser, Steven Walters, Anton Mitrofanov, Henrik Gramner ve Daniel Kang tarafından geliştirilmektedir.

Yetenekleri

x264, bir komut satırı arayüzü ve bir API sağlar. Bunlardan birincisi, Staxrip ve MeGUI gibi birçok grafik kullanıcı arabirimi tarafından kullanılır. İkincisi, HandBrake ve FFmpeg gibi birçok diğer arabirim tarafından kullanılır.

x264, diğer H.264 kodlayıcılara kıyasla çok sayıda özellik uygular.

x264, kodlanmış videonun öznel video kalitesini arttırmayı amaçlayan bazı psiko-görsel iyileştirmeler içeriyor.

  • Vaq kullanarak iki modda adaptif miktarlama. İkinci mod, daha sonraki bir ek olarak, kalitesini artırmak için bir girişimde kare başına gücü uyarlar.
  • Benzer bir karmaşıklığı korumaya çalışan Psychovisual Rate-distortion optimizasyonu. Karmaşıklık, SSD ve SATD'nin bir kombinasyonu kullanılarak ölçülür.
  • Karenin bölümlerinin gelecekteki karelerin tahmininde ne sıklıkla kullanıldığını izleyerek kaliteyi kontrol eden makro blok ağacı hız kontrolü.

x264, aşağıdaki codec karşılaştırmalarında ödüller kazandı:

  • Üçüncü yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2006
  • Dördüncü yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2007
  • Beşinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2009
  • Altıncı yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2010
  • Yedinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2011
  • Sekizinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2012

x264, x86, PowerPC (AltiVec kullanan) ve ARMv7 (NEON kullanan) platformlarında SIMD assembly kodu ivmesine sahiptir.

x264, her çerçevenin aynı boyutta sınırlanmasını sağlayan, ana kareler yerine Periyodik İntra Yenile'yi kullanabilir; böylece her dilim, tek bir UDP veya TCP paketinde hemen gönderilebilir ve varışta derhal kod çözülür. Periyodik İntra Yenileme, videoyu bir yandan diğer yönde taşıyan ve böylece görüntüyü "yenileyen" bir iç blok sütunu kullanarak ana karelerin yerini alabilir. Gerçekte, büyük bir ana karenin yerine, ana karenin birçok kareye yayılması. Video halen aranabilir: SEI Recovery Point adı verilen özel bir başlık, dekodere "buradan başlamak, X karelerini çözmek ve daha sonra videoyu göstermeye başlamak" için söyler. Bu, çerçeve yüklenirken kullanıcıdan yenileme etkisini gizler. Hareket vektörleri sınırlandırılmıştır, böylece yenileme sütununun bir tarafındaki bloklar diğer taraftaki bloklara referans vermez, böylece her çerçevede bir sınır çizgisi oluşturulur.

Nisan 2010'da x264 projesi, x264'ü ilk ücretsiz Blu-ray uyumlu yazılım H.264 kodlayıcı haline getiren tam Blu-ray uyumlu video kodlama kapasitesini duyurdu. x264 her zaman çoğu Blu-ray cihazı üzerinde oynatılabilen video akışları oluşturma olanağına sahiptir. Bununla birlikte, kullanıcıya uygun dönüştürme ayarlarını seçmek kalmıştır. Varsayılan x264 ön ayarı, Blu-ray oynatıcılar için uygun uyumluluğu seçer, ancak artık Blu-ray uyumluluk modunu açıkça etkinleştirerek uyumluluğu sürdürürken daha karmaşık dönüştürme ayarlarını seçmek de mümkündür. Özellikle yüksek çözünürlüklü donanım ortamı oynatıcıları alanında, cihazlar arası uyumluluk için uğraşırken, Blu-ray uyumluluğu yararlı olabilir.

x264, Warner Brothers tarafından piyasaya sürülen ticari Blu-ray Disk başlıklarını yazarken kullanılmıştır.

Tandberg tartışmaları

Kasım 2010'da, x264 geliştiricisi olan Jason Garrett-Glaser, Aralık 2008'den itibaren Tandberg Telecom'un (Cisco Systems bağlı kuruluşu) patent başvurularından birinin kendisinin bir algoritmanın adım adım açıklaması içerdiğini iddia ettiği bilgileri yayınladı. x264 kod tabanı yaklaşık iki ay önce. Bu, medyayla aktarıldı ve patenti alan şirketin x264 projesinin IRC geliştirme kanalını takip ettiğini ve proje geliştiricileri tarafından tanıtıldığını ve bunun sonucunda Tandberg'in algoritmayı bağımsız olarak keşfettiklerini söylediğini belirtti.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.