Velociraptor

Velociraptor (okunuşu: "velosiraptor"; anlamı: "hızlı katil"), 75-71 milyon yıl önce, geç Kretase döneminde Asya'da yaşadığı tahmin edilen etobur bir dinozor cinsidir.[1] Modern kuşlara yakın akraba olan dromaeosauridae ailesine mensuptur.

Velociraptor
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Üst sınıf: Tetrapoda
Sınıf: Reptilia
Takım: Saurischia
Alt takım: Theropoda
Familya: Dromaeosauridae
Cins: Velociraptor
Osborn, 1924
Türler
  • V. mongoliensis Osborn, 1924
  • V. osmolskae Godefroit et al., 2008

Fiziksel özellikleri

Ağırlığının yaklaşık 15 kg civarında olduğu düşünülen bu türün boyu, kuyruk ucundan burnuna 200 cm, yerden yüksekliği ise 50 cm kadardı. İki bacağı üzerinde yürüyen Velociraptor saatte 40 km hızla koşabilir ve uzun mesafeye sıçrayabilir. En hızlı dinozorlardandır. Boynu "S" şeklindedir. Sert kuyruğu ile (kemikleşmiş tendonların takviyesi sayesinde) dengesini sağlayabilir ve hızlı dönüşler yapabilir, bu avlanırken ciddi bir avantaj sağlamıştır. Ayrıca yaklaşık 15 cm uzunluğunda orak şeklinde tırnağa sahip baş parmakları ile ölümcül bir yırtıcıdır. Avlanırken jilet gibi keskin dişlerini, güçlü pençelerini, ağırlığını ve kuvvetli çenesini kullanırdı. Sivri pençesini kurbanının damarına saplayarak saniyeler içinde içinde ölmesini sağlardı. Grup halinde avlanırlardı. Diğer dinozorlardan ayrılan en önemli özelliği zekasıdır. Ortalama bir dinozora göre yüksek olan raptor zekası filmlere konu olmuştur, zira Velociraptor'a Jurassic Park film serisinde de rastlayabilirsiniz. Ama bu seride normal boyundan daha büyük gösterilerek bir yanlışlık yapılmıştır. Aslında Velociraptor bildiğimiz hindiden daha büyük değildir.[1]

Ayrıca Velociraptor çok küçük ve ilkel kanatlara sahipti. Kanatlarını küçüklüklerinden dolayı uçmak için kullanamıyordu ama bilim adamlarının son araştırmalarına göre kanatlarını avlanma sırasında rahat ve hızlı manevra yapabilmek için kullandığı tahmin edilmektedir. cinsel çekim amaçlı dişileri etkilemek için de kullanmış olabilir Artık modern kuşların da teknik olarak dinozor olduğunu bildiğimize göre velociraptorun ait olduğu dromaeosaurid grubunun, kuşlarla yakın akraba olduğunu söyleyebiliriz, zira evrimsel biyoloji alanındaki araştırmalar da fiziksel benzerlikler de bunu gösteriyor. özellikle son yıllarda bulunmuş bir fosilde hayvanın ön kol kemiklerinde tıpkı modern kuşlarda olduğu gibi tüy kökü pütürler keşfedilmiştir. tüyler vücut ısısı regülasyonu için kullanılabilir görüşü artık eskide kalmıştır, genelde yumurtaları ve yavruları toz, güneş ve sudan korumak gibi işlevlere de sahip olmuş olabilir.[2]

Kaynakça

  1. The Editors of Encyclopaedia Britannica, The Editors of Encyclopaedia Britannica. "velociraptor". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2020.
  2. the editors of natgeo, the editors of natgeo. "velociraptor mongoliensis". national geographic. national geographic. 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.