Vallisneria

Vallisneria, (Antonio Vallisneri onuruna adlandırılmıştır. [1][2]) yaygın olarak eelgrass adıyla bilinen şerit çim veya Vallis cinsi tatlı su bitkisidir. 6 ila 10 çeşidi bulunmaktadır ve soğuk bölgelerde büyümez.

Vallisneria
Erasmus Darwin'in Botanik bahçesi'nden Vallisneria spiralis (1791).
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Bitkiler
Alt âlem: Kapalı tohumlular
Bölüm: Tür
Alt bölüm: Metne bakınız.
Alt sınıf: Tek çenekliler
Takım: Alismatales
Familya: Hydrocharitaceae
Cins: '''''Vallisneria'''''
Alt cins: L.

Vallisneria su altında vejetatif olarak üreyen bir bitkidir ve bazen su altı çayırları oluşturur. Yapraklar kendi köklerinden kümeler halinde ortaya çıkar. Yaprakların ortasında belirgin yuvarlak damarlar vardır ve kökten itibaren inceden kalın yuvarlak biçimde büyür. Tek başına dişi ırk bitkiler uzun saplıdır ve su yüzeyine kadar büyürler.[1] Erkek bitkilerin ise kısa sapları üzerinde büyür ve müstakil halde su yüzeyine çıkarlar.[1] Meyvesi çok küçüktür ve muza benzer bir kapsül içerisinde bulunur. Bazen bu bitkiye çok benzeyen ve su altında yetişen Sagittaria ile karıştırılırlar. Ayrıca bu bitki Zostera türleri ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca denizlerde yetişen Seagrassler ile "eelgrass" ortak adını paylaşırlar.

Akvaryumlarda kullanımı

Çeşitli Vallisneria şuşları tropikal ve subtropikal akvaryumlarda bulunabilir. Bunlar bitkinin Vallisneria tortifolia gibi cüce şekilleridir. Yaklaşık olarak 15–20 cm. boyundaki bitkilerin çevresi sıkı bir şekilde kıvrılmış yaprakları ile çevrili olur. Veya Vallisneria spiralis gibi yapraklarının uzunluğu 30–60 cm. arasında değişen türlerinin kullanımı da oldukça popülerdir. En büyük türlerine ise ne olursa olsun taksonomik amaçlı Vallisneria gigantea denilmektedir. Aslında Vallisneria gigantea olarak satılan bitkilerin pek çoğu Vallisneria americana türüdür. Bu dev yapraklı bitkiler çok büyük tanklar için uygundur ve yapraklarının uzunluğu genellikle 1 metre civarında olur. Ancak türü ne olursa olsun, oldukça dayanıklı olmasına karşın bu bitki kökünden kolayca sökülebildiği için büyük tanklarda kullanımı daha uygundur.

Birkaç istisna dışında, yaygın olarak kullanılan Vallisneria hoşgörülü ve çevresine kolayca adapte olabilen bir bitkidir. Tür iyi bir ışıklandırma altında hızlı bir büyüme gerçekleştirirken, orta ışık altında yavaşta olsa iyi bir büyüme oranına sahiptir. Akvaryum tabanı hakkında pek seçici olmayan bu bitkiler düz çakıl olarak kabul edilen demir açısından zengin gübreye sahip zeminde yetişirler ve akvaryuma düzenli aralıklarla su eklenmesi gereklidir. Zemine yerleştirilmesinin ardından vejetatif üreme yaptığından dolayı kolay bir şekilde yetiştiriciliği yapılabilir. Bitki kendi köklerini oluşturduktan sonra, yanında yeniden yetişen yeni bitkiler kesilerek başka bir yere nakledilebilir. Vallisneria çok asitli sulardan hoşlanmaz ve alkali su koşulları bitki için doğal kabul edilir. Karbondioksit gübrelemesine ise gerek duymaz. Bitki Acı su akvaryumlarına da hoşluk gösteren bir yapıdadır ancak suyun özgül ağırlığının 1.003'ü aşmaması gereklidir. (Normal deniz suyunun tuzluluk oranı yüzde 10 civarındadır.)

Türleri

  • Vallisneria aethiopica
  • Vallisneria americana
  • Vallisneria alternifolia
  • Vallisneria anhuiensis
  • Vallisneria asiatica
  • Vallisneria natans
  • Vallisneria spiralis

Resim galerisi

Kaynakça

  1.  Gilman, D. C.; Thurston, H. T.; Colby, F. M., (Edl.) (1905). "Vallisneria". New International Encyclopedia (1st bas.). New York: Dodd, Mead. "Vallisneria" yazısı görmezden gelindi (yardım)
  2. D. Gledhill (1994). The Names of Plants. Cambridge University Press, Cambridge, UK. ISBN 9780521366755.

Kaynakça

  • Brown, Phillip J. 1977. Vallisneria. TFH 4/77.
  • Brunner, Gerhard. 1973. Aquarium Plants. T.F.H. Publ., N.J.
  • Roe, Colin D. 1967. A Manual of Aquarium Plants. Shirley Aquatics, Ltd.

Dış bağlantılar

  •  Yukarıdaki metinlerin bir veya birden fazla yerinde şu anda belirtilen kamu malı kaynaktan metinler bulunmaktadır: |}}Rines, George Edwin, (Ed.) (1920). "Vallisneria". Encyclopedia Americana.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.