Acı su akvaryumu

Acı su akvaryumu, suyu yarı tuzlu olan bir Tuzlu su akvaryumudur. Denizlere yakın olan su kaynakları bir miktar tuzlu olur. Bu durumda suyun özgül ağırlığı çoğu zaman değişir. Bu oran özgül ağırlık veya tuzluluk oranı olarak adlandırılır. Acı su akvaryumları akvaristler arasında giderek popülarite kazanan bir hobidir.

Bir acı su balığı olan Siyam kaplan balığı, Datnioides microlepis

Tatlı su türleri olarak bilinen örneğin moliler, Florida flagfish ve Çiklitlerden chromides ya da Siyah çeneli tilapia gibi bazı balık türlerinin çoğu acı su türleridir. Ayrıca monos spp, scats, archerfish balıkları ve pufferfish, kaya balığı, yassı balıklar, lepisosteiformes'lerin bazı türleri yalnızca acı su balığı olarak işlem görürler. Genel olarak acı su akvaryumlarında suyun özgül ağırlığı 1.005 ila 1.010 civarında tutulmakla birlikte, sudaki tuzluluğun ufak miktarlarda değişken olmasına acı su balıklarının tümü tolerans gösterebilirler. Ancak bu tolerans düşük oranlarda ve yavaş şekilde farklılaştırılmalıdır. Hatta acı akvaryumlarda suyun tuzluluğunu sürekli kontrol etmek ve zaman zaman değişken olmasını sağlamak, parazitleri balıklardan uzak tutar.

Akvaryum bakımı

Acı su türlerinin bakımı, tatlı su akvaryumları ile benzerlik gösterir fakat bir hidrometre ile suyun tuzluluk oranı sürekli olarak kontrol edilir. Acı su balıklarının belirli türleri için suyun tuzluluk oranının her altı ayda bir az miktarda arttırılması gereklidir. Tank boyutları türün ihtiyaçlarına göre değişebilir fakat suyun sıcaklığı tropikal ortamlar ile ortalama aynı derece olan 24,4 ila 27,7 °C (76-82 °F) arasında tutulmalıdır. Tank tabanında kum veya çakıl tercih edilebilir. Ancak birçok akvarist tarafından akvaryum suyunun kabul edilebilir bir sertlik ve pH seviyesine yükseltilmesine yardımcı olan kırık, ezik aragonit, mercan veya kum tercih edilir. Acı su balıklarının birçok türü tankın dışına atlamaya meyilli olduğundan dolayı, tankın üzeri kapalı olmalıdır. Ancak bu türün çoğu suyun dışında bir saatten fazla nefes alarak hayatta kalabilir. Bazı acı su türleri nehir ağızları ve haliçlerden gelmektedir. Bu nedenle çoğunlukla yavaş hareket eden bu türler için tankın herhangi bir yerinde saklanma yerleri bulunmalıdır. Bazı türler ise büyük nehirlerden gelmektedir. Bu türlerin dinlenebilmesi için akvaryum içerisinde büyük kayalar ve kenarlarda bitkilerin bulunması terih edilmelidir. Diğerleri ise mangrov bataklıklarından gelmektedir. Bu türler için akvaryumda mangrov bitkileri bulunmalı, hatta bazı türlerinin kumsal gibi yanaşıp, çıkabilecekleri plajlar yapılmalıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

    Ek okumalar

    • Frank Schäfer (2005). Acı Su Balıkları. Aqualog. ISBN 3-936027-82-X (İngilizce), ISBN 3-936027-81-1 (Almanca)
    • Neale Monks, vd. (2006). Acı Su Balıkları. TFH. ISBN 0-7938-0564-3

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.