Tuş takımı

Tuş takımı basamak, sembol veya alfabetik harfleri taşıyan bir blok veya "pad" e yerleştirilmiş bir dizi düğme. Çoğunlukla numaraları içeren pedlere sayısal tuştakımı adı verilir. Sayısal tuştakımı alfa sayısal klavyelerde ve hesap makinesi, basmalı düğme telefonlar, satış makineleri, ATM'ler, Satış noktası cihazları, kombinasyon kilitleri ve elektronik kilitleri gibi sayısal girdileri gerektiren diğer cihazlarda bulunur. Pek çok cihaz, düzenlemeler için E.161 standardını takip etmektedir.[1]

Bir telefon tuştakımı

Kullanımlar ve işlevler

Bir bilgisayarın klavyesi, çoğunlukla, yanında diğer sayısal tuşlara ek olarak, sayısal verilerin daha verimli bir şekilde girilmesine izin veren bir hesap makinesi stili düğmelerle birlikte, küçük bir sayısal tuş takımı içerir. Çoğu insan sağ elini kullandığı için bu numara pedi (genellikle "numpad" olarak kısaltılır) genellikle klavyenin sağ tarafında bulunur.

Birçok dizüstü bilgisayarın, dizüstü bilgisayarın şasisine ayrı bir tuş takımının yerleştirilmesine izin vermek için yetersiz alan olduğu için alfabetik klavyenin bir bölümünü sayısal bir tuş takımına dönüştüren özel işlev tuşları bulunur. Ayrı harici eklenti tuş takımları satın alınabilir.[2]

PIN'lerin girilmesi ve ürün seçimi için tuş takımı, ATM'ler, satış makineleri, Satış Noktası ödeme cihazları, zaman saatleri, kombinasyon kilitleri ve dijital kapı kilidi gibi birçok cihazda görünür.

Anahtar düzeni

İlk anahtarla etkinleştirilen mekanik hesap makineleri ve birçok yazarkasa, makinenin kullanabileceği her konum için 0'dan 9'a kadar bir sütun içeren "paralel" tuşlar kullandı. Daha küçük, 10 tuşlu giriş ilk 1901'de Standard Adding Machine Company'de başladı. Hesap makinesi, bir sıra halinde düzenlenmiş rakam tuşlarına, solda sıfır ve sağda 9'a sahipti. Modern dört sıralı düzenleme, 1911'de Sundstrand Adding Machine ile başladı.[3]

Bir hesap makinesinin tuş takımındaki dört aritmetik işlemlerin, ondalık işaretli eşitlik işaretinin veya diğer daha gelişmiş matematiksel fonksiyonların yerleşimi için standart yoktur.

Bas-düğmeli telefonun icadı, NJ, Murray Hill'deki Bell Labs çalışanı John E. Karlin'e atfedildi.[4] Bir telefon tuştakımında, 1'den 9'a kadar olan rakamlar soldan sağa, yukarıdan aşağıya, 0'dan 789'un altındaki sıra ve ortada düzenlenmiştir.[5] Telefon tuştakımlarının ayrıca, sıfır tuşunun her iki yanında * (yıldız işareti) ve # (otsot, kare işareti, "pound", "onaltılık" veya "karma") etiketli özel düğmeler vardır. Telefondaki tuşlar, alan kodlarını veya tüm telefon numaralarını hatırlamak gibi birkaç yardımcı kullanıma sahip harfleri de taşıyabilir.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017.
  5. "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.