TikTok

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance[4][5] tarafından piyasaya sürülen Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

TikTok
Geliştirici(ler) ByteDance
İlk yayınlanma Şablon:Yaşı
Güncel sürüm 18.1.3
İşletim sistemi iOS, Android
Boyut

287.6 MB (iOS)[1]

72 MB (Android)[2]
Erişilebilirlik 34 dil[3]
Diller listesi
Arapça, Bengalce, Birmanca, Sebuanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, Guceratça, Hintçe, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Cava dili, Kannada dili, Korece, Malay dili, Malayalamca, Marathi, Oriya dili, Lehçe, Portekizce, Urduca, Rusça, Basitleştirilmiş Çince, İspanyolca, İsveççe, Tagalogca, Tamilce, Teluguca, Tayca, Geleneksel Çince, Türkçe, Ukraynaca, Vietnamca
Tür Video sharing
Resmî sitesi tiktok.com (İngilizce)
douyin.com (Çince)

Kullanıcıya müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde 15 saniyelik, kısa videolar üretmesine olanak sağlayan uygulama, 150 ülkede 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır.

Tarihi

Eylül 2016'da Çin'de Douyin, ByteDance tarafından piyasaya sürüldü ve Eylül 2017'de Endonezya'da yayılmaya başladığında uluslararası pazara uygun olması için uygulamaya TikTok ismi verildi. 23 Ocak 2018'de TikTok uygulaması, Tayland uygulama marketinde ücretsiz indirilen mobil uygulama indirme kategorisinde birinci sırada yer aldı. Şubat 2018'de TikTok, müzikten para kazanmak için Modern Sky ile bir ortaklık başlattı.

Musical.ly ile birleşmesi

9 Kasım 2017'de TikTok ana şirketi ByteDance, 1 milyar dolar harcayarak Şangay merkezli Santa Monica'da ofisi olan ve Amerikan gençlerine yönelik sosyal medya platformu olan girişim şirketi Musical.ly'ı satın aldı. ABD dijital platformunun genç kullanıcı tabanından yararlanmak isteyen TikTok, 2 Ağustos 2018'de daha büyük bir video topluluğu oluşturmak için Musical.ly'de var olan mevcut hesaplar ve verileri, tek bir uygulamada bir araya getirerek bu girişim şirketiyle birleşti.

Birleşik Devletler'de yasaklanması

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos 2020 tarihinde TikTok'u yasaklayacaklarını açıkladı.[6]

Kaynakça

  1. "TikTok - Real Short Videos". App Store. 30 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018.
  2. "TikTok". Play Store. 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018.
  3. "Tik Tok - including musical.ly". iTunes. 8 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018.
  4. "TikTok - Real Short Videos 30 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". App Store.
  5. "TikTok 26 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Play Store.
  6. "Trump: TikTok'u ABD'de yasaklayacağız". bloomberght.com. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Tiktok’ta en çok takipçisi olan Türk’ler

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.