Telegonos
Telegonos (/ təˈlɛɡənəs /; Eski Yunanca: Τηλέγονος, "uzakta doğmak" anlamına gelir), Yunan mitolojisinde Circe ve Odysseus'un en küçük oğlu[1][2] ve dolayısıyla Agrius ve Latinus[3] veya Nausithous'un[4] kardeşiydi.
Mitoloji
Büyüdüğünde, Circe onu, o zamana kadar Truva Savaşı'ndan Ithaca'ya geri dönen Odysseus'u bulması için gönderdi. Bir fırtınanın taşıdığı adaya geldi, ancak Kerkyra olduğunu düşünen Telegonos, açlıktan adayı yağmalamaya başladı. Odysseus ve en büyük oğlu Telemachus, şehirlerini savundu ve Telegonos babasını kazara vatozun omurgasıyla öldürdü.[5] Athena'nın talimatı ile cesedi Aeaea'ya geri getirdi ve oraya gömdü. Telegonos, Odysseus'un dul eşi Penelope'yi ve Odysseus'un oğlu Telemachus'u yanına aldı. Circe onları ölümsüz yaptı ve Telemachus ile evlenirken, Telegonos Penelope'yi karısı yaptı.[6] Penelope ile birlikte İtalya'yı kendi adıyla anan Italus'un babasıydı.
Bu, bir özet dışında hayatta kalmayan, ancak Eugamon veya Cyrene'li Eugammon'a atfedilen ve Odyssey'in devamı olarak yazılan erken bir Yunan destanı olan Telegony'de anlatılan hikaye. Hikayenin varyantları daha sonraki şairlerde bulunur: örneğin, Sophocles'in bir trajedisinde Odysseus Acanthoplex (aynı zamanda hayatta kalmaz) Odysseus, oğlu tarafından öldürülmeye mahkum olduğunu bir kehanetten öğrenir. Bunun, hemen yakındaki bir adaya sürgüne gönderdiği Telemachus anlamına geldiğini varsayar. Telegonos, Ithaca'ya vardığında Odysseus'un evine yaklaşır, ancak gardiyanlar, babasını görmesi için onu kabul etmez; bir kargaşa yükselir ve Odysseus, Telemachus olduğunu düşünerek dışarı fırlar ve saldırır. Çatışmada Telegonos tarafından öldürülür.[2]
İtalyan ve Roma mitolojisinde Telegonos, Roma'nın hemen güneydoğusundaki Tusculum'un kurucusu ve bazen aynı bölgede bir şehir olan Praeneste'nin (modern Palestrina) kurucusu olarak tanındı. Antik Romalı şairler, Tusculum'a atıfta bulunmak için düzenli olarak "Telegonos'un duvarları" (örneğin, Propertius 2.32) veya "Circaean duvarları" gibi ifadeler kullandılar.
Kaynakça
- Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.16
- Hyginus, Fabulae 127
- Hesiod, Theogony 1014
- Hyginus, Fabulae 125
- Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.36
- Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.37