Tedarik

Tedarik (aynı zamanda Tedarik, Satın Alma veya Satın Alma ) işletme yönetiminde daha fazla işleme (üretim şirketleri) veya malların yeniden satışı (ticaret) için malzeme satın alma ve tedarik lojistiği ile ilgilenen şirketlerde operasyonel bir işlevdir.

Kavramsal sınırlandırma ve görev

Tedarikin kapsamı tutarsız bir şekilde tanımlanmıştır:

  • Satın alma süreci malların ihtiyaca dayalı ve ekonomik olarak tedarik edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Örneğin perakende sektöründe satın alma, programlama, gelen mallar, fatura doğrulama ve ödenecek hesap fonksiyonlarını içerir.
  • Daha dar tanımlara göre odak üretimdir: üretimde gerekli olan her şeyi sağlamak (gerçek üretim mallarının akışı)
  • Hizmet sunmak için, sağ mallar ( 'nesneler') doğru kalite ve doğru maliyet (ekonomik) ( “6R”), doğru 'yerde' doğru zamanda doğru miktarda mevcut olmalıdır.
  • Ekonomide geniş anlamda tedarik operasyonel performans için gerekli olan tüm girdi faktörlerinin en uygun maliyetli sağlanmasıdır. Tedarik nesneleri; malzeme, mülk, tesis ve ekipman, haklar, hizmetler, mali kaynaklar ve personel olabilir.
  • Malzeme yönetimi anlamında tedarik üretim için gerekli girdi faktörlerinin tedariki ile ilgilenir, Malzemeler ve montajlar.
  • Şirketin somut hedefine ulaşmak için gerekli olan her şey, tedarik nesneleri olarak anılan iş literatüründe üretim faktörleri (hammaddeler, sarf malzemeleri, tedarikler, personel / işgücü, sermaye, ticari gayrimenkul, hizmetler, haklar, harici kurumsal veriler).
  • Özellikle fon, gayrimenkul ve personel / işgücü temini, bu alanlarda özel piyasa koşulları olduğundan bağımsız bir sorun ortamını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle finans, tesis yönetimi ve insan kaynakları gibi bağımsız alanlar bundan sorumludur.

Ortak bir ifadeyle 'tedarik' genellikle daha dar anlamda malzeme (hammaddeler, sarf malzemeleri ve malzemeler, yarı mamul ürünler, emtialar) ve hizmetler olarak yorumlanır.

Kavramsal sınırlandırma ve görev

Bakış açısına bağlı olarak tedarik lojistiği satın almanın bir parçasıdır veya bunun tersi de geçerlidir. Buna bakmanın olası bir yolu şudur: Mağazada satın alırsanız tedariktir. Ancak dükkandaki malları çalarsanız bu yasa dışıdır ve bu nedenle satın alma yoktur ancak yine de tedariktir. Bundan satın almanın tedarikin bir parçası olacağı sonucu çıkar. Bununla birlikte satın alma ve tedarik arasındaki görev dağılımı daha nettir:

Satın alma görevleri (daha dar anlamıyla)

  1. Tedarik pazar araştırması (ayrıca bkz. Pazar analizi)
  2. İhale, incelenmesine davetiyeleri teklifler, fiyat karşılaştırma hazırlanması
  3. Sözleşme müzakeresi ve taslağı hazırlama (ör. Çerçeve anlaşmalar ve sipariş işlemenin planlanması)
  4. Tedarikçilerin seçimi (ayrıca bkz. Tedarikçi değerlendirmesi)

Tedarik lojistiğinin görevleri (daha dar anlamda)

  1. Teslimat taşımacılığının organizasyonu
  2. Malların alınması ve gelen malların muayenesi
  3. Depo Lojistiği ( depolama ) (giriş yatağı)
  4. ayrıca nakliye lojistiği (şirket içi)

Tedarik süreçleri birçok farklı biçimde mevcuttur . Prosedür ve odak (tedarikçi değerlendirmesi, fiyat görüşmeleri, kalite gereksinimleri, fiili teslimat (dakiklik, kalite ...), yasal konular, finansman vb. gibi) aşağıdaki kriterlere göre belirlenir, örneğin:

  • Malların önemi: stratejik / maliyetli ... önemsiz
  • Temin edilecek kaynakların türü: malzeme, haklar, çalışanlar, hizmetler, yazılım, ...
  • Tedarikin tekrar sıklığı: Tek seferlik süreçler ( yazılım tedariki - genellikle bir proje şeklinde işlenir), devam eden süreçlerle karşılaştırıldığında (perakende satışta yeniden sipariş; yerleşik süreçler aracılığıyla işleme)
  • Süreç standardizasyonu: Standartlaştırılmış (ulusal /uluslararası standart, şirket standartları) ... satın alma önlemlerinin ayrı ayrı işlenmesi
  • Yazılım kullanımı: Yazılımla desteklenir (e-tedarik) ... elle veya özel tedarik yazılımı olmadan işlenir

Tedarik edilen mallar aşağıdaki kriterlere göre farklılaştırılabilir - ayrıca tedarik sürecini de etkiler:

  • Hizmet yelpazesinin kapsamına göre, örneğin sermaye malları için (): ürün işi (çoklu üretim, geniş bir pazar için teklif), sistem işi (başlangıçta anonim bir pazar için karmaşık hizmet paketleri), fabrika işi (karmaşık hizmet paketleri, i. W. özelleştirilmiş)
  • Tedarik mallarının daha fazla işlenmesi: değişmemiş satışlar (ticari olarak) ... değiştirilmiş (arıtma, son montaj) ... üretim yardımcıları (aletler, hammaddeler, yan ürünler)
  • Tedarik edilen malların elde tutma süresi: Doğrudan satışa geçiş (ör. B. tedarikçinin müşterilere teslimatı için) ... uzun bekleme süresi (hammaddeler, kendi kullanımı için mallar)

Tedarik = tedarikçideki satış küçükresim| Tedarik: Tedarikçiden aynı anda satış "Tedarik" sorunu tedarikçinin "Müşteri" rolünde göründüğü satıcı tarafında "Satış" dır. Bu nedenle her iki taraftaki işlevsel birimler tedarik önlemlerini gerçekleştirirken aynı anda birbirleriyle etkileşim halindedir. Becker'in perakende H modelinde dahil olan birimler (perakende şirketleri örneğini kullanarak) neredeyse yapısal olarak benzer bir şekilde tanımlanmıştır:

  • Tedarik tarafı: Satın alma → Elden çıkarma → Gelen mallar → Fatura doğrulama → Ödenecek hesaplar
  • Satış tarafı: Pazarlama → Satış → Giden mallar → Faturalama → Alacak hesapları

Örneğin ticaret şirketlerinde ürünler çoğunlukla muhtemelen geçici depolamayla doğrudan yukarı akış tedarikinden gelirken diğer endüstrilerde ara girdiler genellikle doğrudan üretim süreçlerinde kullanılır (özel tedarik önlemleri olmaksızın); Örnek: Bir banka, müşterilere bilgi (= kendi hizmeti/ürünü) sağlamak için kullanılan bir menkul kıymetler hesabı yönetim sisteminde döviz kuru verilerini (= avans ödemesi) kullanır. İkincisi üzerinde satın alma odağı örn. (bir defaya mahsus ve daha erken) müzakereler ve bu tür avans ödemelerinin devam eden kullanımına ilişkin anlaşmalar hakkındadır.

Operasyonel tedarik süreci

Operasyonel tedarik süreci

Bir ürünün tedariki bir satın alma talebini tetikleyen malzeme planlaması tarafından tetiklenir (SAP kısaltması: BANF). Üretimde çizelgeleme, üretim planlama ve kontrolünün bir alt işlevidir. Sipariş, en azından ürün, miktar ve teslimat zamanını ve yerini içerir . Sipariş genellikle zaten bilinen ve bir çerçeve anlaşması bulunan bir tedarikçiye verilir. Hatta bazı tedarik prosedürleri tedarikçinin envanteri online olarak izlemesini ve sipariş stoğu sınırın altına düşerse eksik malları istenmeden teslim etmesini şart koşar. Satın alma bir şirketin maliyetleri ve likiditesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Stratejik satın alma

Operasyonel amaçlara yönelik satın alma önlemleri genellikle tanımlanmış süreçleri çerçevesinde işlenirken özellikle önemli olduğu durumlarda örneğin stratejik olarak önemliyse, satın almanın resmi olarak bir proje olarak işlenmesi uygun olabilir. Bunun nedenleri şunlar olabilir:

  • Satın alma halihazırda ürün geliştirme aşamasında [... üreticide].
  • Satın alma prosedürünü tek tek veya tedarik sürecindekinden (standart) farklı bir şekilde belirleyin, örneğin özel bir süreç modelinin uygulanması, bireysel karar kriterleri, açıkça tanımlanmış kilometre taşları vb.
  • Bireysel olarak tanımlanmış rollere sahip belirli paydaşları dahil etmek
  • Bütçe ve son tarihler için özel gereksinimleri tanımlayın - için B. projeler için standart raporlama beklenmektedir.

Satın alma aynı zamanda bir proje prosedürüne birleştirilen süreçlerle de işlenir.

PMBOK Rehberi böyle bir yaklaşım için altı ana süreç verir:

Tedarik planlaması hangi hizmetlerin veya malzeme kaynaklarının tedarik edileceğini belirler. Bu genellikle sonuç türlerinin (içerik ve kapsam tanımı) ve dahili olarak mevcut kaynakların karşılaştırılmasından kaynaklanır. Görevler miktar planlaması, zaman planlaması ve fiyat planlamasıdır.

Teklif planlama

Teklif planlamasında alınacak tekliflere ait hizmet açıklamaları oluşturulur. Ayrıca olası tedarikçiler belirlenmelidir. Ek olarak tedarikçilerin değerlendirileceği kriterler tanımlanır (örn. Mal veya hizmetin fiyatı, tekn. Yetkinlik, iyi deneyim/güvenilirlik, şirketin finansal istikrarı, kullanılabilirlik vb. )

Teklif isteme

Teklifler daha sonra olası tedarikçilerden alınır.

Tedarikçi seçimi

Tedarikçi seçim sürecinde tanımlanan seçim kriterleri uygulanır (veya hiçbir tedarikçi hizmet açıklamasına uygun olarak teslimat yapamıyorsa yeniden ayarlanır).

Sözleşme işleme

Mevcut bağlamda sözleşme işleme üzerinde anlaşmaya varılan hizmetin doğru ve zamanında sunulmasını sağlamak amacıyla tedarikçinin sürekli desteği ve incelemesi anlamına gelir. Zorluklar ortaya çıkarsa proje yöneticisi tedarikçi firmada konuyu çözer .

Sözleşmenin feshi

Teslimatın tamamlanmasından sonra teslimat ilişkisi uygun şekilde sonlandırılır. Bu amaçla - projeye bağlı olarak - örr. nihai faturanın ödenmesi, son görüşmenin uygulanması (alınan dersler), projenin tedarikçi için bir referans proje olarak adlandırılmasına ilişkin anlaşmalar, vb.

Almanya'da Tedarik

Almanya'daki en büyük alıcı eyalettir: federal, eyalet ve yerel yönetimler her yıl yaklaşık 250 milyar avroya mal ve hizmet satın alır. Federal düzeyde iki büyük satın alma yetkilisi vardır: Bir yanda yıllık hacmi yaklaşık 3,7 milyar avro olan Federal Ekipman, Bilgi Teknolojisi ve Bundeswehr Kullanımı Dairesi (BAAINBw) ve yıllık hacmi yaklaşık 700 milyon avro olan Federal İçişleri Bakanlığı Satın Alma Bürosu. İş sektöründe Deutsche Bahn AG yıllık yaklaşık 20 milyar Euro'luk hacmiyle Almanya'daki en büyük tedarikçidir.

Ayrıca bakınız

  • Tedarik organizasyonu
  • Tedarik ilkesi
  • Elektronik tedarik (e-tedarik olarak da adlandırılır)
  • Satın alma
  • Alıcı
  • Bağış
  • Tedarikçi yapısı
  • Tedarik zinciri yönetimi
  • Maverick satın alıyor

Kaynakça

  • Peter Spiller, Nicolas Reinecke, Drew Ungermann, Henrique Teixera: Tedarik 20/20: Değişen Dünyada Tedarik Girişimciliği . Wiley & Sons, Hoboken NJ 2014.
  • Tedarik, Bölüm III B. İçinde: Tilo Pfeifer, Robert Schmitt (Ed. ): Masing El Kitabı Kalite Yönetimi . 6. gözden geçirilmiş baskı. Carl Hanser Fachbuchverlag, Münih / Viyana 2014, ISBN 978-3-446-43431-8
  • . ISBN 978-3-527-50501-2. Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  • . ISBN 978-3-89981-717-1. Eksik ya da boş |başlık= (yardım) . ISBN 978-3-89981-717-1. Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  • . ISBN 3-7910-9181-6. Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  • . ISBN 978-3-8349-1991-5. Eksik ya da boş |başlık= (yardım)

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.