Tahsin Yeşildere
Profesör Doktor Tahsin Yeşildere (d. 1948, Aydın), Türk Veteriner Hekim ve akademisyen.
1948 yılında Aydın’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve kısmen liseyi (Karşıyaka Lisesi) İzmir’de okudu, liseden Tarsus'ta mezun oldu. 1973 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu ve ertesi yıl Tarım Bakanlığı kadrosuna girerek Bingöl Veteriner İşleri Müdürlüğünde çalıştı.
1975 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Kürsüsü’ne Asistan oldu. 1976 yılında 1 ay süreyle İngiltere'nin Leeds şehrinde Leeds Üniversitesi’nde bulundu ve aynı yıl askerliğini tamamladı. 1978 yılında İtalyan Hükümetinin verdiği bir bursu kazandı ve doktorasının bir bölümünü tamamlamak üzere 1 yıl süre ile İtalya’nın Messina Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne gitti. 1980 yılında Veteriner Patoloji Dalında Doktor unvanı aldı. 1981 yılında TÜBİTAK - NATO tarafından verilen bir bursu kazandı ve 6 ay süre ile yine İtalya Messina Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne devam etti. 1982 yılında bir ay süre ile Münih, Viyana, Zürih Veteriner Fakülteleri’nde inceleme yaptı. 1983 yılında Yardımcı Doçent Doktor oldu. 1984 - 1985 yıllarında Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde patoloji dersleri verdi. 1985 - 1987 yılları arasında yine İtalyan Hükümetinin davetlisi olarak bir kez daha Messina Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde "Genital Patoloji" dersleri vermek ve araştırma yapmak üzere iki yıl süre ile İtalya’ya gitti. 1988 yılında Veteriner Fakültesi Patoloji Bilim dalında Doçent unvanı aldı ve kadroya atandı. 1993’te Profesör oldu. 1994 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği ve Fakülte Kurulu Üyeliği yaptı ve bir dönem İstanbul Üniversitesi Senatosu’nda üye olarak görev yaptı.
1994 yılında İngiltere'nin Bristol şehrinde Bristol Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile bir projeye başladı ve her yıl bir ay boyunca çalışmalar yapmak üzere Bristol'e gitti. 1995 yılında Münih Ludwig Max Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile bir projeye başladı ve bir süre Almanya’da kaldı.
Çalışmaları ve etkinlikleri
Profesör Tahsin Yeşildere Dünya Veteriner Tavukçuluk Kongresi Düzenleme Kurulu üyesiydi. Ayrıca birçok ulusal kongrede düzenleme kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca Hayvan Hakları (Animal Welfare) alanında Türkiye’de ilk kez uluslararası sivil toplum kuruluşları ve Bristol Üniversitesi ile ortaklaşa projeler yürütmüş ve çalışmalarının sonuçları Science Station Index'e giren önemli bir dergide yayınlanmıştır. Ayrıca, 14. Dünya Veteriner Tavukçuluk Kongresi Düzenleme Kurulu üyesiydi.
Yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış 72 adet araştırma makalesi bulunmaktaydı. Bunların 19’unu ulusal ve uluslararası kongrelerde tebliğ etmiş, 6 eserini poster olarak tartışmaya açmıştır. İngilizce ve İtalyanca bilmektedir. Evli ve bir kız çocuğu vardır.
Profesör Tahsin Yeşildere Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Kuruculuğu ve bir dönem II. Başkanlığı ve üç dönem yönetim kurulu üyeliği, 2004 Kasım ayından itibaren Başkanlık görevini yürütmüştü. Öğretim Elemanları Sendikası (Sendikalar Yasası'ndan sonra Eğitim-Sen 6 No'lu şubesi) İstanbul Şube Başkanlığı, yönetim kurulu üyeliği, Öğrenci Çağdaş Düşünce Kulübü danışman hocalığı, İstanbul Üniversitesi Spor Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği görevlerini 17 yıl boyunca sürdürmüştür. Üniversite bünyesinde bayan basketbol takımı şube sorumluluğu görevini üstlendi, öğrencilerine spor, altyapı, eğitim, tesisleşme gibi çok çeşitli konularda destek oldu. 2005 yılından beri İstanbul Üniversitesi Spor Birliği Kulübü Başkanlık görevini yürütmektedir. Üniversitede pek çok komisyonda görev yaptı. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası’nda bir dönem Genel Sekreterlik, 6 dönem başkanlık görevini yaptı. 40. Dönem için yapılan seçimlerde Yönetim Kurulu Asıl Üyeliğine seçildi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Kongre Divan Başkanlığı, Türk Veteriner Hekimler Derneği üyeliği, 6 yıl boyunca İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK) başkanlık görevi, iki dönem boyunca İstanbul Sağlık Meslek Odaları (İSMOK) başkanlık görevi, bir dönem boyunca İstanbul İl Sağlık Koordinasyonu Başkanlık görevini yürüttü. Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği Kurucu Üyeliği, Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Derneği (BİTED) kurucu üyeliği ve 1 dönem yönetim kurulu üyeliği, Acil Yardım Vakfı [1] kurucu üyeliği ve bir dönem boyunca başkanlığı, KA-DER üyeliği, Migros Spor Kulübü Derneği Bayan Basketbol Şubesi Kurucu Üyeliği ve Sağlık Spor Danışmanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'nın VIII. 5 yıllık Kalkınma Planı Tarım ve Eğitim (Yüksek Öğrenim) komisyon üyeliği, Ana Çocuk Sağlığı Derneği yönetim kurulu üyeliği yaptı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Kongre Üyeliği yaptı.
Ayrıca İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Dergisi’nin yönetim kurulu adına sahibi, Sosyal Demokrat Değişim Dergisi yayın kurulu üyeliği, Türkiye’de evcil hayvanları konu alan ilk dergi olan Pet Magazine dergisinin çıkmasında düşünce sahibi ve yayın kurulu başkanlığı, Türk Patoloji Derneği üyeliği yaptı ve eğitim, spor ve hayvancılık gibi konularda birçok seminer, panel ve toplantılara konuşmacı olarak katıldı [2].
Küçükyalı Çevre - Sağlık Derneği yönetim kurulu üyeliği, Maltepe Çevre Vakfı Mütevelli Heyet üyeliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Proje ve Burs Komisyon üyeliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şırnak - İdil Projesi yürütücü üyeliği yaptı.
24 Haziran 2004 tarihinde Meclis'ten geçerek yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu ile bu alanda atılan çağdaşlaşma adımında önemli katkıları bulunduğu yabancı kaynaklarda dile getirilmiştir [3]. Bu çerçevede, denetimsiz yapıldığı takdirde şarbon, tüberküloz (verem), brucellosis (Malta ateşi) ve leptospirozis gibi insanlara da bulaşan hastalıklar riski doğuran Kurban Bayramı kesimleri üzerinde özellikle durdu [4].
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili olarak, Türkiye'de Kenneth vakalarının artışını 12 Eylül Darbesi ile ilişkilendiren, uzmanlık alanı ile ilgili, bir açıklaması polemiklere yol açmıştı [5].
Dipnotlar
- AYVAK: Kimsesiz çocuklara ve sahipsiz sokak hayvanlarına yardım için kurulmuştur.
- Sempozyum: "Ein Land vor den Toren Europas - Die Aktuelle Menschensrechtliche Situation in der Türkei"
|url=
değerini kontrol edin (yardım) (Almanca). Viyana Üniversitesi, Avusturya. - "Success in Turkey" (PDF) (İngilizce). Humane Slaughter Association, Birleşik Krallık. 12 Ekim 2008 tarihinde Bülten: kaynağından
|url=
değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. - "Cezası çok, ödeyeni yok". Radikal. 29 Ocak 2004. 25 Mart 2016 tarihinde Makale: kaynağından
|url=
değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. - Makale: ""Kene 12 Eylül ürünü""
|url=
değerini kontrol edin (yardım). Hürriyet.
Kaynakça
- "Prof. Dr. Tahsin Yeşildere kimdir?". Hürriyet. 28 Ağustos 2009 tarihinde Makale: kaynağından
|url=
değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. - Aydın Gürel, Seçkin Arun, Burak Kuşçu, Tahsin Yeşildere. Internet Ortamında Yayınlanmış bir Bilimsel Makalesi: "Studies on the Diagnosis of Spontaneous Marek's Disease of Chickens by Histopathological and Immunoperoxidase Methods"
|url=
değerini kontrol edin (yardım) (İngilizce). Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences.|yayımcı=
dış bağlantı (yardım)