Tırnalı, Boyabat

Tırnalı, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

Tırnalı
Ülke Türkiye
İl Sinop
İlçe Boyabat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 302
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0368
Posta kodu 57200
Resmî site
-

Tarihçe

Köyün ilk yerleşiklerinden olan Çüşkadı Kabilesi, bir kan davası sonucu Gümüşhane'den, Osmanlı Devleti tarafından Alaçam civarlarına sürülmüştür. Daha sonra burada da sebat bulamayınca şimdi köyün bulunduğu mevkiye göç etmişlerdir. Çüşkadı Kadılık yapıyormuş. Ama neden Çüşkadı dendiği hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Köyün isminin nereden geldiği bilinmemektedir.

Kültür

Bayram günlerinde 2 mahalle de birbirlerine karşıılıklı yemek yedirip izzeti ikramda bulunur. Ramazan aylarında her akşam bir ev sahibi köylüye iftar yemeği verir. Her sene yaz ayının girmesiyle birlikte köylü olarak yağmur duasına çıkılır. Kışın köylüler genelde birbirlerine oturmaya sohbet etmeye gider. Televizyonun çıkmasıyla günümüzde pek uygulanmamaktadır. Yazın hasat zamanında birinin hasatı erken biterse hasatı sona kalanlara yardıma gidilir.

Yemekler: Keşkek, tirit, helva...

Coğrafya

Sinop merkeze 136 km , Boyabat'a ise 46 km. uzaklıktadır. Köyün arazisinin yapısı genelde engebelidir. Doğusunda Elmadağı ve Tatlıcak köyü, güneyinde Emirağanın dağı, Yaylacık ve Çekmi köyleri, kuzeyinde Güney diye tabir edilen ormanlık arazi ve Göllü köyü, batısında ise Yapraklık, Silim Güneyi, Saat Kuzu, Kozak, Kara Yaprak köyü ve Çeşnigir Köyü yer almaktadır. Sinop köyün kuzeyinde kalmaktadır. Toprucak kaşından bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

Önemli Dağlar:Emirağanın Dağı, Saat Kuzu, Yapraklık, Tot Yüzünün dağı, Silim Güneyi, Güney, Elma dağı, Vakuf dağı, Karaçamlık dağı, Çanakçı.

Önemli Yerler: Çamlık, Kırıntılık, Çayır, Karagöz, Sekmecik kaşı, Toprucak kaşı, Kozak, Okul tepesi, Kıran(neresiyse artık), Eşek Tepesi, Gölün düzü, Efenin yaylası, Külah, Maala kaşı,

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 230
2000 302
1997 273

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu var ve kullanım dışıdır ancak köydeki öğrenciler Bürnük'teki Cumhuriyet Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda öğrenimlerini devam ettirmektedirler. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. İçme suyu evlere gelmektedir. Sağlık ocağı ve sağlık evi de vardır. Köyde 3 tane cami vardır. Biri merkez mahallede biri karşı mahallede biri de ikisinin tam ortasında bulunur. Bu camide genellikle Cuma ve Bayram namazları kılınır. Köyün mezarlığı 2 mahallenin tam ortasındadır ve gelecekleri dört gözle beklemektedir.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.