Türk-Japon Vakfı

Türkiye ile Japonya arasında sosyal, kültürel, teknik, ekonomik ve benzeri alanlarda dostluk ve iş birliğini geliştirmek üzere, 1993 yılında kurulmuştur.

Tarihçe

Türk Japon Vakfı, 1992 yılında Japonya'yı ziyaret eden dönemin Başbakanı Sayın Süleyman DEMİREL'in talimatı doğrultusunda, eski Gümrük ve Tekel Bakanı Prof. Dr. Cafer Tayyar SADIKLAR'ın önderliğinde 1993 yılı Mart ayında Türk kanunları uyarınca kamuya yararlı tüzel bir kişilik olarak kurulmuştur. Vakfın kuruluşunun ardından, Kültür Merkezi'nin üzerinde kurulacağı arazinin yanı sıra inşaat için gerekli finansmanın yarısını aşan kısmı Türk tarafınca temin edilmiştir. Eski Japonya Büyükelçisi Bayan Atsuko TOYAMA (halen Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı)'nın Keidanren (Japon Ekonomik Organizasyonlar Federasyonu) ve benzeri gibi Japon kurumlarına finansman temini için yaptığı talepler meyve vermiş ve inşası tamamlanan Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nin açılışı 3 Mayıs 1998 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Açılışa kadar olan süre içerisindeki önemli gelişmelerden bazıları aşağıda verilmiştir:

14 Eylül 1993 Japonya Altes Prensi Ekselansları Takahito MIKASA tarafından inşaat alanına Sakura anı-fidesi törenle dikildi.

5 Mayıs 1996 Kültür Merkezi temel atma töreni dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL'in katılımıyla gerçekleştirildi.

3 Mayıs 1998 Açılış töreni. Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL ve eşi ile Japonya Altes Prens ve Prensesi Tomohito MIKASA'ların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi içerisinde; Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği, Türk Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği, JICA ve Türk Japon Üniversiteliler Derneği'ne, birer ofis tahsis edilmiş ve Ankara'da mevcut Türk Japon dostluk derneklerinin bir çatı altında toplanması suretiyle kurumsal birlik sağlanmıştır.

Amaç

Türk Japon Vakfı, Türkiye ile Japonya arasında sosyal, kültürel, teknik, ekonomik ve benzeri alanlarda dostluk ve iş birliğini geliştirmek amacıyla, 1993 yılında kurulmuştur. Türk Japon Vakfı bunları gerçekleştirmek amacıyla; her türlü kültürel ve tanıtıcı faaliyetlerin yürütülmesi, kanuni izinler dahilinde ulusal ve uluslararası dernek ve kurumlarla iş birliği yapılması, Türk-Japon Dernekleri'nin çalışmalarının eşgüdüm içinde desteklenmesi, Türklere Japonca, Japonlara Türkçe öğretebilmek için kurslar düzenlenmesi, Japonlara Türkiye'yi, Türklere Japonya'yı tanıtmak amacıyla her türlü çabanın gösterilmesi, Türk ve Japon sanatçılarla karşılıklı olarak tanıtıcı çalışmalar yapılması, bilimsel araştırma ve yayınların desteklenmesi,toplantı, seminer ve benzeri akademik toplantılar düzenlenmesi ve bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılması, "Japon Etütleri ve Dokümantasyon Merkezi" kurulması gibi çalışmalar yapmaktadır.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.