Suda hareket

Suda hareket, biyolojik olarak sıvı bir ortamda hareket edilmesidir. En basit yürütücü sistemler, siller ve kamçılardır. Yüzme; eklem bacaklılar, balık, yumuşakçalar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler dahil olmak üzere çeşitli organizmalarda birkaç kez evrilmiştir.

Yüzmenin evrimi

Yüzme ilgisiz soylarda defalarca evrilmiştir. Varsayılan denizanası fosilleri, Ediakara dönemde oluşmuştur fakat  ilk serbest yüzme hayvanları Erken-Orta Kambriyen'de görülür. Bunlar çoğunlukla eklem bacaklılarla ilgilidir ve günümüz mürekkep balığını anımsatan bir tarzda yanal loblar ile yüzebilen anomalocaridid'leri de içine alır. Kafadan bacaklılar, Kambriyen'in sonlarında nekton saflarına katıldı ve kordalılar muhtemelen Erken Kambriyen döneminde yüzüyorlardı.[1] Birçok karasal hayvan yüzmek için bir miktar kapasiteye sahiptir ancak kimi suya geri dönerek suda hareket etmek için kapasitelerini geliştirdi. Ancak çoğu insansılar (insanlar dahil) yüzme içgüdüsünü kaybetmiştir.

Kaynakça

  1. Shu, D. G.; Morris, S. C.; Han, J.; Zhang, Z. F.; Yasui, K.; Janvier, P.; Chen, L.; Zhang, X. L.; Liu, J. N.; Li, Y.; Liu, H. -Q. (2003), "Head and backbone of the Early Cambrian vertebrate Haikouichthys", Nature, 421 (6922), ss. 526-529, Bibcode:2003Natur.421..526S, doi:10.1038/nature01264, PMID 12556891, 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Ocak 2019
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.