SpaceX CRS-1

SpX-1 olarak da bilinen SpaceX CRS-1, Space Exploration Technologies Corporation'ın (SpaceX) mürettebatsız Dragon kargo uzay aracının üçüncü uçuşuydu. Şirketin iki aşamalı Falcon 9 fırlatma aracının dördüncü genel uçuşu ve birincisi SpaceX operasyonel görevi, NASA ile Ticari İkmal Hizmetleri sözleşmesi kapsamında. Fırlatma 8 Ekim 2012'de 00:34:07 UTC'de gerçekleşmiştir.[1][2]

Tarih

Mayıs 2012'de Falcon 9'un Cape Canaveral'a nakledildiği bildirildi. Dragon CRS-1, 14 Ağustos 2012'de geldi. 31 Ağustos 2012'de Falcon 9 için ıslak kıyafet provası (WDR) tamamlandı ve 29 Eylül'de statik yangın testi tamamlandı; bu testlerin ikisi de Dragon kapsülü fırlatma aracı yığınına takılmadan tamamlandı. Misyon, 5 Ekim 2012'de Lansmana Hazırlık İncelemesini (LRR-Launch Readiness Review) geçti.[2]

Fırlatma 8 Ekim 2012'de 00:34:07 UTC'de gerçekleşti ve Dragon uzay aracını birkaç gün sonra kargo ikmali ile Uluslararası Uzay İstasyonuna varması için uygun yörüngeye başarıyla yerleştirdi. Fırlatma sırasında, dokuz motordan biri, uçuştan 79 saniye sonra ani bir basınç kaybına uğradı ve bu motor erkenden kapatıldı; gece fırlatmanın teleskopik videosunda enkaz görülebilirdi. Kalan sekiz motor daha uzun bir süre ateşlendi ve uçuş kontrol yazılımı, Dragon'u neredeyse kusursuz bir yörüngeye sokmak için yörüngeyi ayarladı.[3]

Görev zaman çizelgesi

Uçuş günü 1, fırlatma (8 Ekim)

SpaceX CRS-1 Falcon 9, 8 Ekim 2012'de fırlatılıyor.

Görevden önce NASA tarafından yayınlanan görev planı, Falcon 9'un kalkıştan 70 saniye sonra süpersonik hıza ulaşmasını ve maksimum aerodinamik basınç alanından, roket üzerindeki mekanik gerilimin olduğu nokta olan "maksimum Q"nun geçmesini istediler. Roketin hızı ve Dünya atmosferinin yarattığı direncin bir kombinasyonu nedeniyle zirveler - 10 saniye sonra. Plan, ilk aşama motorlarından ikisinin, Falcon 9'un nominal olarak 90 kilometre (56 mi) olacağı uçuştan yaklaşık 2 dakika 30 saniye sonra roketin hızlanmasını azaltmak için kapanmasını gerektirdi. Bu çok yüksek ve ses hızının 10 katı hızla hareket ediyordu. Kalan motorların, ana motor kesintisi (MECO) olarak bilinen bir olaydan kısa bir süre sonra kesilmesi planlandı. MECO'dan beş saniye sonra, birinci ve ikinci aşamalar birbirinden ayrılıyor. Yedi saniye sonra, ikinci aşamanın tek Merlin vakum motorunun, Dragon'u alçak Dünya yörüngesine sokmak için 6 dakikalık, 14 saniyelik bir yanmaya başlamak üzere ateşleneceği öngörüldü. İkinci aşama ateşlemeden kırk saniye sonra, Dragon'un yanaşma mekanizmasını kaplayan Dragon'un koruyucu burun konisinin fırlatılması planlandı. Lansmandan sonraki 9 dakika, 14 saniye işaretinde, ikinci aşama motorunun kesilmesi planlandı (SECO). Otuz beş saniye sonra Dragon'un Falcon 9'un ikinci aşamasından ayrılması ve ilk yörüngesine ulaşması planlandı. Ejderha, her plan başına, daha sonra güneş panellerini konuşlandıracak ve buluşma ve Dragon'un kıskaç fikstürü için gerekli sensörleri tutan rehberlik ve navigasyon kontrolü (GNC) bölme kapısını açacaktı.

Uçuş günü 2 (9 Ekim)

Görev planı, Dragon uzay aracının onu dairesel bir koelliptik yörüngeye yerleştirecek bir koelliptik yanma gerçekleştirmesini gerektiriyordu.

Uçuş günü 3 (10 Ekim)

Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonunu takip ederken, uzay aracı COTS Ultra Yüksek Frekanslı İletişim Birimi'ni (CUCU) kullanarak UHF iletişimi kurdu. Ayrıca, istasyondaki mürettebat komuta panelini (CCP) kullanarak keşif ekibi yaklaşımı izledi. Mürettebatın Dragon'a komut gönderebilme yeteneği, görevin buluşma ve ayrılma aşamalarında önemliydi.

Görevin kalanı (11-28 Ekim)

Cupola'dan 14 Ekim 2012'de görüldüğü gibi bir ejderha

ISS mürettebatı iki buçuk haftalık bir süre boyunca Dragon'un yükünü boşalttı ve Dünya'ya dönmesi için kargoyla yeniden yükledi.

Yörünge laboratuvarındaki görevi tamamlandıktan sonra, yeni gelen Expedition 33 Uçuş Mühendisi Kevin Ford, Dragon'u Harmony'den ayırmak için Canadarm2 robot kolunu kullandı ve onu 15 metre (49 ft) serbest bırakınca araç da serbest kaldı. Ejderha daha sonra istasyondan uzaktaki bir yörüngeye yerleştirmek için bir dizi üç yakma gerçekleştirdi. Dragon istasyondan ayrıldıktan yaklaşık altı saat sonra, 10 dakikaya kadar süren yörüngede bir ateşleme yaptı. Dragon'un Dünya atmosferine yeniden girmesi yaklaşık 30 dakika sürdü ve Güney Kaliforniya kıyılarına yaklaşık 450 kilometre (280 mi) açıklıkta, Pasifik Okyanusu'na çarpmasına olanak sağlar.

Yük

Dragon uzay aracı 30 Eylül 2012'de Falcon 9'a entegre ediliyor.

Kaynakça

  1. Pasztor (7 Temmuz 2012). "SpaceX Launches Cargo Flight to Space Station". Wall Street Journal. Erişim tarihi: 8 Ekim 2012.
  2. "Commercial resupply of space station blasts off Sunday". SpaceFlightNow. 5 Ekim 2012. 7 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2012.
  3. Foust (8 Ekim 2012). "Commercial spaceflight gets down to business". The Space Review. Erişim tarihi: 10 Ekim 2012.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.