Solanum sessiliflorum

Solanum sessiliflorum, kokona, Solanaceae familyasından tropikal bir çalıdır. Kokona bitkisinin sağlam dalları ve iri, tırtıklı ve tüylü yaprakları vardır. Cocona, naranjilla ve pseudolulo da dahil olmak üzere bir dizi yakın akrabasıba çok benzer. Dikenli olmaması ile bu bitkilerden ayırt edilebilir. Bunlar ve diğer yakın akrabalarla melezleşebilir. Kokona ayrıca naranjillada genellikle görülen karakteristik mor renkten yoksundur. Çiçekleri, açık yeşil yaprakları olan büyük patates çiçeklerine benzer. Kokona, Peru'nun doğusunda Purús Eyaleti gibi Güney Amerika'nın Amazon yağmur ormanlarının çevresinde toplanıyor.[1]

Yenmeye hazır olgun kokona meyveleri

Kokonanın meyvesi kırmızı, turuncu veya sarı yenilebilir bir meyvedir. Kokona, zaman zaman insan tüketimi için yetiştirildiği Güney Amerika'nın And bölgesine özgüdür.

Kokona, ılıman iklimlerde iç mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir, ancak örümcek akarlarına karşı oldukça hassas görünmektedir, bu nedenle kışın çok kuru havada tutmamaya özen gösterilmelidir. Naranjilla gibi, kokona da yaprak bitlerine ve nematodlara karşı oldukça hassastır. Subtropikal bitkiler olarak, soğuk havaya dayanabilirler, ancak dondan ölecekler veya ciddi şekilde zarar göreceklerdir. Yaz aylarında dışarıda veya soğuk bir serada yetiştirilebilir. Tohumundan yetiştirildiğinde 9 ay gibi kısa bir sürede veya 24 aya kadar uzun bir sürede meyve verebilir.

6 aylık kokona bitkileri

Kaynakça

Dipnotlar

  • Solanaceae Source (2005): Solanum sessiliflorum. Version of December 2005. Retrieved 2008-SEP-25.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.