Siber egemenlik

İnternet yönetişimi dalında "siber egemenlik" (İngilizce: cyber sovereignty) tabiri, devlet hükümetlerinin kendi sınırları içerisinde İnternet'i kendi kontrolü altına alma isteği olarak tanımlanır; bu kontrol alanı, İnternet kapsamında yer alan siyasi, ekonomik, kültürel ve teknolojik faaliyetleri içerebilir. Amerikalı güvenlik uzmanı Bruce Schneier'ın 2015 yılında yayımladığı Data and Goliath isimli kitabında; özellikle 2013 yılında yaygın uluslararası NSA izlemesinin açığa çıkması nedeniyle İnternet özgürlüğü konusunda ortaya çıkan "ABD riyakarlığı" eleştirileriyle ve başka ülkelerin bu olayı kendi yürüttükleri izleme faaliyetleri için bir gerekçe olarak kullanmalarıyla Rusya, Çin, Fransa ve Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki siber egemenlik hareketlerinin büyük oranda destek kazandığını savunmaktadır.[1]

Ek okumalar

Kaynakça

  1. Schneier, Bruce (2015). Data and Goliath: The Hidden Battles to Collect Your Data and Control Your World. New York: W.W. Norton & Company. ISBN 978-0393244816.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.