Siğilli kurbağa

Siğilli kurbağa[1] (Bufo bufo), Bufonidae familyasından, İrlanda ve İzlanda hariç Avrupa'nın tamamında, Kuzey Asya'nın batısında, Kuzeybatı Afrika'nın küçük bir kısmında ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 15 cm olan bir kurbağa türüdür. En yaygın kara kurbağası türüdür ve derileri bol siğilli olduğundan bu adı almıştır

Siğilli kurbağa
Korunma durumu
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
Sınıf: Amphibia
Takım: Anura
(Kurbağalar)
Familya: Bufonidae
Cins: Bufo
Tür: B. bufo
İkili adlandırma
Bufo bufo
(Linnaeus, [1758)

Alt türleri

  • Bufo bufo bufo
  • Bufo bufo spinosus (ya da Bufo spinosus[2])

Morfoloji

Boyu en fazla 15 cm uzunluğundadır. Çenelerde diş bulunmaz. Baş üzerindeki parotid bezler iyi gelişmiştir. Bacaklarda az gelişmiş yüzme zarı bulunur. Derisi kabarcıklı ve kahverengidir. İris kırmızı renklidir. Derileri bol siğillidir. Erkeklerinde ses kesesi bulunmaz. Erkekleri dişilerden sayıca fazla olduğundan, bazen kümeler halinde birbirlerine sarılırlar. Ampleksus koltuk bölgesindendir[3].

Biyoloji

Gündüzleri nemli yerlerde, taş altlarında ve oyuklarda gizlenir, geceleri avlanmak için çıkar. Fazla sıçrayamazlar. Karada hareketleri yavaştır[3].

Habitat

Orman içi, yol kenarları, su kenarları, taşlık, kayalık alanlar, çayırlar, tarlalar, bağ ve bahçelik yerler ana habitat alanlarıdır[3].

Kaynakça

  1. "www.turkherptil.org". 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012.
  2. "Bufo spinosus". AmphibiaWeb. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012.
  3. Budak, A. & Göçmen, B. (2005). Herpetology. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, No. 194, Ege Üniversitesi Basimevi, Bornova-Izmir, 226 pp
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.