Sarışın

Sarışın, düşük seviyede koyu eumelanin pigmentinden oluşan saç rengine sahip kişi. Meydana gelen görünür renk çeşitli faktörlere bağlıdır; fakat genellikle sarının bir çeşididir. Renk, çok soluk sarıdan (pigmentin seyrek ve düzensiz dağılması nedeniyle), kızılımsı "çilek" sarısı ya da altınımsı-kahverengimsi ("kum rengi") sarı rengine kadar (sonuncuda daha fazla eumelanin bulunur) sarının tüm çeşitlerinden olabilir. Fischer-Saller ölçeğinde sarışın rengi A'dan J'ye kadar sıralanır.[1] 2002 ve 2006 yılları arasında doğal sarışınların soyunun tükeneceğini öngören bir bilimsel bir araştırmaya dayandığı iddia edilen bir asparagas olan sarışın geninin kaybolması yayınlandı.

Değişik tonlarda sarı saçlı çocuklar
Sarışın bir kadın

Çeşitleri

Açık sarı saç

Daha doğru şekilde sarı saçlı kimseleri tanımlamak için sarı saçın çok sayıda alt kategori vardır. Yaygın örnekleri şunlardır:

  • sarışın rengi/soluk sarı[2][3] – diğer türleriden daha çok tanınanı. "Sarışın rengi" kendi başına beyazımsı olmayan bununla birlikte içinde kırmızı, altın rengi ve kahverengi izler olmayan saç rengini ifade eder. Bu renk sıklıkla "soluk sarı" olarak tanımlanır.
  • sarı – sarı sarışın rengi ("sarı" aynı zamanda boyalı sarı saçı ifade etmektede kullanılabilir).
  • platin sarısı – beyazımsı sarışın; hemen hemen tüm platin sarısı saçlılar çocuktur.
  • kum sarısı – küllü açık kestane veya krem renkli sarı.
  • altın sarısı – daha koyu.
  • çilek sarısı, Venedik sarısı veya bal sarısı – açık veya koyu kızılımsı altın sarısı.
  • kirli sarı veya bulaşık sarı – altın sarısı ve kahverengi lekeli koyu sarı.
  • kül sarı – donuk veya grimsi sarı.
  • ağartılmış sarı, şişe sarısı veya peroksit sarısı – platin sarısından hafif daha az beyaz olan yapay sarı.
  • begüm sarısı – ender rastlanan ve yapay taklidi mümkün olmayan, zihinsel aktivitelerdeki bozukluk sonucu ortaya çıktığı düşünülen sarı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Analysis of Hair Samples of Mummies from Semna South (Sudanese Nubia)" (PDF). American Journal of Physical Anthropology. 1978. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2011.
  2. ""Flaxen" in the American Heritage Dictionary". 29 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2011.
  3. ""Flaxen" in Merriam-Webster". 24 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2011.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.