STOBAR

STOBAR, ("Short Take-Off But Arrested Recovery", Türkçe: Kısa Kalkış Ancak Yakalamalı İniş veya "Short Take-Off, Barrier Arrested Recovery", Türkçe: Kısa Kalkış Bariyer Durdurmalı İniş), "kısa kalkış ve dikey iniş" (STOVL) unsurlarını "mancınık destekli kalkış ancak yakalamalı iniş" (CATOBAR) ile birleştiren, uçak gemisi güvertesinden uçağın fırlatılması ve gemi pistine indirilmesi için kullanılan bir sistemdir.

STOBAR için eğimli atlama rampasına sahip Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov

Uçak, kalkışta (bir mancınık kullanmak yerine) bir eğimli atlama rampası kullanarak kendi motor gücü ile pistten kalkar. Bununla birlikte, uçaklar STOVL uçaklarından ziyade gelenekseldir ve bu nedenle gemiye inmek için yakalama halatlarına ihtiyaç duyar. STOBAR sisteminin kurulması CATOBAR'dan daha basittir. 2018 itibarıyla düzenli olarak Rus, Hint, İngiliz ve Çin taşıyıcılarında kullanılmaktadır.

STOBAR uçakları listesi

  • HAL Tejas – Hindistan Donanması için iki deniz çeşidi geliştiriliyor; bir öncültür (NP-1) şu anda uçuş testinden geçmektedir.
  • Mikoyan MiG-29K – şu anda Hint Donanması ve Rus Donanması'nda etkin hizmette.
  • Shenyang J-15 – kısmen Çin uçak gemisi Liaoning'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması tarafından işletilen Su-33'e dayanıyor.
  • Sukhoi Su-33 – Su-27'den geliştirilmiş ve yalnızca Rus Donanması tarafından kullanılmaktadır.

Kullanıcılar

STOBAR sistemi kullanan uçak gemisi sınıfları

Sınıf Resim Köken Gemi sayısı Tahrik Deplasman İşletici Taşınan uçak Notlar
Kuznetsov sınıfı uçak gemisi Sovyetler Birliği 1 Buhar türbini 58,000 ton Rus Donanması
1 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması
Kiev sınıfı uçak gemisi Sovyetler Birliği 1 Steam turbine 45,500 ton Hint Donanması STOVL taşıyıcısı olarak inşa edildi ve STOBAR'a dönüştürüldü
Shandong Çin 1 Buhar türbünü 70,000 ton Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması
  • J-15
  • Z-18
  • Z-9
Yükseltilmiş Kuznetsov tipi tasarım
Denemelerde[1]
INS Vikrant India 1 Gaz türbini 40,000 ton Hint Donanması

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "India's first indigenous aircraft carrier INS VIKRANT(IAC1) is out for trials". Defence News India (İngilizce). 17 Ekim 2020. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.