Rave

Rave, DJ'lerin tekrar eden ritimlere sahip elektronik müzik çaldığı organize dans partisi.

1950'li yıllarda İngiltere'de "rave" terimi, Beatnik stereotipiyle ilişkilendirilen bohem partiler için kullanılıyordu. Rave akımına elektronik müziğin dahil olması, 1980'lerde Chicagolu acid house müzisyenlerinin uluslararası bir tanınırlık kazanmasıyla olmuştur. Manchester'da başlayan yeni rave akımı sonradan Londra'ya yayılmıştır. Rave akımının Britanya'da büyük kitlelere ulaştığı 1988 yazı ayrıca İkinci Aşk Yazı (Second Summer of Love) olarak da isimlendirilir. 1990'lara gelindiğinde ise Birleşik Krallık hükûmeti lisanssız rave partilerini (free party) kısıtlamak için çeşitli önlemler aldı.

Kısıtlamalar

« Tekrar eden vuruşların sıralanması olarak tamamen veya yarı domine şekilde karakterize edilen sesleri içeren "müzik". »
(1994 Ceza Adaleti ve Kamu Düzeni Yasası'na göre rave'lerde çalınan müziğin tanımı[1])

Birleşik Krallık'ın John Major hükûmeti döneminde hazırlanan 1994 Ceza Adaleti ve Kamu Düzeni Yasası'nın 63, 64 ve 65 numaralı kısımları doğrudan free party'leri hedef almıştır. Bu yasa polislere, yüz veya daha fazla kişinin katıldığı veya iki veya daha fazla kişinin hazırlık yaptığı açık alan rave partilerini durdurma yetkisi verdi. Yasanın 65. kısmı üniformalı polis memurlarına, 5 millik bir yarıçapta bulunan bir rave'e gitmek üzere olduğunu düşündüğü bir kişiyi durdurma ve uyarıyı dikkate almaması durumunda £1000'u aşmamak kaydıyla para cezası verebilme yetkisi verdi. Hükûmet, yasanın oluşturulma sebebinin tüm gece süren partilerin gürültü ve karışıklık yaratarak çevre sakinlerini rahatsız etmesi ve kırsal bölgeleri korumak olduğunu açıklamıştır. Bazı raverlar ise yasanın amacının, gençleri MDMA'den uzaklaştırmak ve vergiye tabi olan alkole geri döndürmek olduğunu söylemiştir.[2]

Kaynakça

  1. "Public Order: Collective Trespass or Nuisance on Land – Powers to remove trespassers on land – Powers to remove persons attending or preparing for a rave". 1994 Ceza Adaleti ve Kamu Düzeni Yasası. Her Majesty's Stationery Office. 1994. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2008.
  2. Simon Reynolds, Energy Flash: A Journey through Rave Music and Dance Culture, Pan Macmillan, (s. 149) (0330350560)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.