Porsukgiller

Porsukgiller (Taxaceae), iğne yapraklılar (Pinales) takımından porsuk türlerini içeren bitki familyası.

Porsukgiller

Yaygın porsuk (Taxus baccata)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
(Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
(İğne yapraklılar)
Familya: Taxaceae
S.F. Gray
Cinsler

Taxus
Pseudotaxus
Austrotaxus

Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Porsukgiller ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Porsukgiller ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Morfolojik özellikleri

Familya üyeleri bir evcikli veya iki evcikli herdem yeşil ağaç veya çalılardır. Yapraklar spiral veya çaprazvari dizili, iğnemsi veya mızraksı yapıda, alt yüzündeki tek stoma bandı kenarda yer alır veya ortada bulunur, reçine kanalları bulunur veya bulunmaz.

Polen kozalakları (erkek çiçekler) yapraklarda tekli veya brahtenin koltuğunda veya apikal sürgünlerin ucunda kümelenmiş vaziyette bulunur. Mikrosporofiller çok sayıda; polen kesesi 3-9 kadar ışınsal dizilişlidir; polenler kanatsızdır. Yaprak veya brahtelerin koltuğunda tohumlar tek veya ikişerli halde bulunur, saplı veya sapsızdır, bir kaçı üst üste binmiş veya dipteki brahtelerde çaprazvari görüntüdedir. Tohum taslağı tekdir, çiçek eksenin ucuna taşınır. Saplı ve sapsız tohumlar eriksi ve nus meyve tipindedir, sulu meyve tohumu kısmen çevreler veya arillus meyvede tohum tamamen kapanmıştır. Kotiledon sayısı 2'dir, epigeik çimlenme görülür.

Sınıflandırma

Porsukgiller familyası eski sınıflandırma sisteminde Taxales takımı içerisinde yer alıyordu. Ancak yapılan DNA analizleri sonucunda Pinales takımıyla yakından genetik bir bağın olduğu anlaşılmıştır ve Pinales takımına dahil edilmiştir. Bu yüzden Taxales takımı artık kullanılmamaktadır. Ayrıca daha önce bu familyada bulunan Torreya ve Amentotaxus cinsi yine genetik testler sonucu Cephalotaxaceae familyasına aktarılmıştır.

Diğer Açık tohumlular familyaları

Çamgiller | Arokaryagiller | Podocarpaceae | Sciadopityaceae |Servigiller | Cephalotaxaceae | Porsukgiller
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.