Mangora acalypha

Mangora acalypha, Araneidae familyasından Palearktik bölgede yayılım gösteren bir örümcek türü.

Mangora acalypha
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Araneidae
Cins: Mangora
Tür: M. acalypha
İkili adlandırma
Mangora acalypha
(Walckenaer, 1802)

Tarihçe

İlk kez 1802 yılında Fransız bilgin Charles Athanase Walckenaer (1771–1852) tarafından Aranea acalypha adıyla tanımlanan tür 1910 yılında Lessert tarafından Mangora acalypha adıyla revize edilmiştir.

Teşhis anahtarı

Tür teşhis karakteri (Türkiye için) : Opisthosomanın (karın, abdomen) sonunda uzunlamasına üç şerit birlikte koyu siyah bir dikdörtgen oluşturur[1].

Morfoloji

Dişi 3,5–4 mm, erkek 2,5–3 mm boyundadır. Prosoma armut biçiminde, karapaks açık sarı kahverengi ve kenarları koyudur. Karapaksın toraks bölgesi bir hayli dış bükey. Sternum koyu kahverengi. Her iki eşeyde III. tibianın kaidesine yakın olan bir çift uzun ince ve çok belirgin olan trichobothria dizisi bulunur. Bacaklar açık sarı kahverengi, opisthosomanın sonunda uzunlamasına üç şerit birlikte koyu siyah bir dikdörtgen oluşturur[1].

Habitat

Sıcak yerlerde, kısa vejetasyon ve çalılar üzerinde bulunurlar[1]. Büyük Britanya'da fundalık ve açık ormanlarda funda (Calluna vulgaris) ve dikenli katırtırnağı (Ulex) üzerinde görülür. Erginlerine mayıs ayından haziran ayına kadar rastlanır[2].

Yayılımı

Palearktik bölgede yayılım gösterir[3]. Batı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da Güney İngiltere ile Güney Galler'de bulunur. Finlandiya'dan kayıt yoktur[2].

Türkiye'deki durumu

Cinsinin Türkiye'deki[4] tek türüdür. Marmara, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden kaydedilmiştir[1].

Kaynakça

  1. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. "Summary for Mangora acalypha (Araneae)". 13 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012.
  3. "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012.
  4. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.