Manga (çizgi roman)

Manga (Japonca: 漫画), Japonların çizgi roman için kullandıkları sözcük olup anime çizim sanatı ile çizilir ve sağdan sola doğru okunur. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Çince karakterin "漫 man" (kaygısız, ilgisiz) ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan “manga” kelimesiyle tanımlamıştır.

Manga işlem süreci: 1. Taslak çizim (Shitagaki veya Rough): kurşun kalem ile çizilir. 2. Çerçeveleme (Pen Ire): Yağlı kalem ile çerçeveyi çizer ve kurşun kalemle çizilenler silgiyle silinir. 3 - 4 Renklendirme (Iro Tsuke veya Chakushoku): Önce açık renkler ve sonra koyu renkler ile boyanır. 4 - 5 Gölgelendirerek tekrar açık renkler ile boyanır ve tamamlanır (Shiage).

Manga aynı zamanda Çin, Hong Kong, Tayvan ("manhua") ve Güney Kore ("manhwa") gibi Japonya'ya komşu ülkelerin çizgi roman kültürünü de etkilemiştir.[1][2]

Tarihçe

Japonya din ve kültür anlamında büyük ölçüde Çin'den etkilenmiştir. Özellikle 6. ve 7. yüzyıllarda yeni ve güçlü bir din olarak Budizm'in Japonya'da benimsenmesiyle birlikte, Budist tapınaklarının yapımını ve duvar resimlemelerini de beraberinde getirmiştir. Nara şehri bölgesinde bulunan Toshodoiji ve Horyuiji tapınaklarının duvarlarına ve tavanın arkasına İnsanları ve hayvanları konu alan çok çeşitli karikatürler yapılmıştır.

Günümüzde durum

Günümüzde, Japon çizgi romanlarının en bilinen şekli öykülü çizgi romanlardır. İlk defa çizgi roman dergilerinde seri halde yayınlanmış daha sonra da kitap haline getirilmişlerdir. Hepsinin tamamı binlerce sayfa uzunluğuna erişmektedir.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.