Madrup Yusuf Efendi
Madrup Yusuf Efendi (ö. 1709, Bağdat), Osmanlı kadısı ve müderristir.
Kütahya'da doğdu. İstanbul'a gelerek tahsilini tamamladıktan sonra Şeyhülislam Minkarîzâde Yahya Efendi'den icazet aldı. Bir müddet müderrislik yaptıktan sonra Diyarbekir kadılığından başlayarak çeşitli yerlerde kadılık yaptı. 1709 senesinde Bağdat kadısı iken öldü.
Yusuf Efendi'nin oğlu Ali Efendi de müderrislik yapmış ve 1728 senesinde ölmüştür. Torunu Mehmed Emin ve Vâsik Efendiler ile onların torunları Abdülhamid Erşet ve Mehmed Azîz Refet Efendiler hem ilmiye ricalinden hem de şair olmuşlardır.
Madrup lakabı
Şu vak'a Yusuf Efendi'nin "Madrup" lakabıyla ünlenmesine sebep olmuştur: Avusturya ile yapılan savaşlardan dolayı malî darlığa yardımı dokunması için 1688 senesinde İstanbul ahalisinden hane akçesi adıyla bir vergi talep edilmiş, Yusuf Efendi de mahalle ihtiyarları ile birlikte İstanbul Ağası Yekçeşim Mehmed Ağa'nın yanına giderek bu verginin verilmesine itiraz etmişlerdir. Bu durumdan canı sıkılan Mehmed Ağa mahalle ihtiyarları ile birlikte Yusuf Efendi'ye dayak attırmıştır. Bu hadiseden sonra hocaya "Madrup" lakabı verilmiştir.[1]
Kaynakça
- İsmail H. Uzunçarşılı, Kütahya Şehri, İstanbul Devlet Matbaası, 1932, s, 253, 254