Libya-Türkiye denizcilik anlaşması

Libya-Türkiye denizcilik anlaşması veya Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, 27 Kasım 2019 tarihinde Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile Türkiye arasında imzalanan bir münhasır ekonomik bölge anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile iki ülke Akdeniz'deki doğal kaynaklara hak talep edebilecekleri anlamına gelmektedir.[1] Deniz sınırı antlaşmaları listesine göre, bu iki ülke arasında imzalanan ilk anlaşmadır ve dolayısıyla Akdeniz'in doğu bölgesine yeni bir dinamik getirmektedir. Ancak, bölgedeki çekişmeler nedeniyle anlaşmanın bu bölgede bir "enerji hesaplaşmasına" yol açabileceğine dair endişeler olduğu ifade edilmektedir.[2]

Libya-Türkiye denizcilik anlaşması
Libya-Türkiye arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması
Libya-Türkiye denizcilik anlaşmasına göre sınırlar
İmzalanma 27 Kasım 2019
Yer İstanbul, Türkiye
Onay 30 Eylül 2020
(Birleşmiş Milletler tarafından)

Anlaşmanın meşruiyeti ve yasal sonuçları, bölgedeki bazı devletler ve Avrupa Birliği tarafından tartışıldı. Avrupa Birliği'ne göre, anlaşma üçüncü Devletlerin egemenlik haklarını ihlal etmekte, deniz hukukuna uymamaktadır ve üçüncü devletler için herhangi bir yasal sonuç doğurmamaktadır.[3] Kıbrıs Cumhuriyeti ve Mısır anlaşmayı "yasadışı" olarak tanımlarken Yunanistan ise anlaşmayı Girit'in Türk-Libya kıyıları arasında varlığını görmezden geldiği gerekçesiyle geçersiz ilan etti.[4]

30 Eylül 2020'de Birleşmiş Milletler Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti. Tescil belgesine göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı Birleşmiş Milletler Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.[5][6]

Kaynakça

  1. "ANALYSIS - Strategic, legal aspects of Turkey-Libya deal". aa.com.tr. 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020.
  2. Hacaoglu, Selcan; Kozok, Firat (5 Aralık 2019). "Turkey's Maritime Muscle Flexing Roils Eastern Mediterranean". Bloomberg. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020.
  3. "Europe's leaders to reject Turkey-Libya maritime border deal". New Europe. 13 Aralık 2019. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020.
  4. "Turkey-Libya maritime deal rattles East Mediterranean". Reuters. 25 Aralık 2019. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020.
  5. Ali Kucukgocmen, Daren Butler (2 Ekim 2020). "U.N. registers Turkey-Libya maritime deal - Turkish ministry". Reuters. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020.
  6. "BM, Türkiye-Libya deniz sınırı anlaşmasını tescil etti". Euronews. 1 Ekim 2020. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.