Kuzey Kore-Rusya sınırı

Kuzey Kore-Rusya sınırı, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki sınırdır. Rusya'nın resmi tanımına göre bu sınır 17 km kara sınırı ve 22 km (12 deniz mili) deniz sınırını kapsamaktadır. Kara veya kara-deniz sınırı bakımından Rusya 'nın en kısa uluslararası sınırıdır.[1]

Kuzey Kore ve Rusya'yı birbirine bağlayan Dostluk Köprüsü. Kore resmin ön planındadır, Rusya'ya bağlı Khasan sağdadır. Soldaki kule Çin sınırındadır.

İki ülke arasındaki kara sınırını Tumen Nehri belirlemiştir, nehrin döküldüğü Japon Denizi ise deniz sınırı olarak iki ülkeyi ayırmıştır.[2]

Kuzey Kore-Rusya sınırına ilişkin birçok ikili anlaşma mevcuttur. Sovyetler Birliği ve Kuzey Kore arasında 17 Nisan 1985'te imzalanan antlaşma yürürlükte olan sınırı belirlemiştir..[3] Sınırın Rusya tarafı Primorskiy Krayı'na bağlı olan Khasansky yönetimindedir, Kore tarafı ise Rason şehri yönetimine aittir.

Sınır

Kuzey Kore-Rusya sınırı arasındaki tek geçiş noktası Tumen Nehri üzerindeki Dostluk Köprüsüdür.[2] Rusya tarafındaki istasyon Khasan kasabasının 800 m güneybatısındadır. Kore tarafındaki sınır istasyonu Tumangang'dadır.

Yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan trenler sınırı geçmek için tek yoldur. Arabayla veya yaya geçişi yapılamaz.[4]

Sınırdan sadece Rusya ve Kuzey Kore vatandaşları geçiş yapabilir. Sınır üçüncü ülke vatandaşlarına açık değildir.[5]

Nisan 2015'te Kuzey Kore ve Rusya Ulaştırma Bakanları Rusya ve Kuzey Kore arasında yol yapmak için anlaşma imzalamıştır.[4]

Kaynakça

  1. "Сопредельные страны". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015.
  2. "Северная Корея". 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015.
  3. "Информация о международных соглашениях". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015.
  4. "North Korea, Russia sign road connection deal". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015.
  5. "36 hours in North Korea without a guide..." 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.