Kuveyt mimarisi
Kuveyt mimarisi 18. yüzyılda kurulmuş olan Kuveyt ülkesine özgü mimariyi tanımlamaktadır.
Kurulduğu dönemde ticaretin ve inci avcılığının popülerliğini kaybetmesi nedeniyle oldukça fakir bir ülke olan Kuveyt, petrolün keşfedilmesi ile daha önceki dönemlerle kıyaslanamayacak kadar hızla ekonomisini geliştirmiştir. Bu süreçte gerçekleşen hızlı kalkınma nedeniyle eski Kuveyt mimarisinden çok az eser günümüze ulaşabilmiştir.
Onsekizinci yüzyılda Kuveyt şehri beş ana geçitten oluşan bir kale ile çevrelenmişse de bu kale yapısı günümüzde tamamen ortadan kaybolmuştur. Zamanında bu kale surlarına ek olarak Kuveyt iki hisar kalesi tarafından korunurdu.
Kuveyt’te geleneksel inşaat malzemeleri yoğun çamur ile karıştırılmış moloz çakıl taşları, çamurdan yapılmış tuğla ve bazen de cora adı verilen bir taş türü idi. Ahşap çok ender bulunan bir malzeme idi; kullanılanları da ya Doğu Afrika’dan ya da Hindistan’dan getirilirdi.
Erken Kuveyt mimarisinde basitlik ve pratiklik en önemli faktörler olarak göze çarpar. Evler genelde basit bir planla inşa edilmiş olup, sade dış cephe özelliklerine sahipti. Sanatsal işlemeler daha çok ana giriş kapılarından ve pencerelerde görülürdü. Bu evler farklı halk tabakalarının bulunduğu yerlere göre değişiklikler de gösterebilirdi. Genel Arap mimarisinde yaygın olduğu üzere ailelerin toplanacağı küçük toplanma alanları bu evlerin arasında yer alırdı. Osmanlı mimarisinin daha zengin olan Kuveytli tüccarların evlerindeki etkisini gözlemlemek mümkündü.
Resim galerisi
- Kuveyt şehri manzarası
- Kuveyt Ulusal Meclisi Binası