Kokpit

Kokpit, genellikle uçaklar için kullanılan herhangi bir aracın kontrol edildiği yerdir.

Bir Airbus A380 kokpiti

Bir uçağın kokpitinde gösterge paneli, uçuş aletleri ve pilotun uçağı uçurabilmesini sağlayan kontroller bulunur. Çoğu uçakta bir kapı, kokpiti uçak kabininden ayırır. 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra tüm büyük havayolu şirketleri kokpit kapıları korsanların erişimine karşı güçlendirdiler.[1]

Etimoloji

Kokpit kelimesi, 17. yüzyılda horoz dövüşüne atıfta bulunmadan, denizcilik terimi olarak bir geminin arka tarafındaki cockswain istasyonunun bulunduğu bölgeyi belirtmek amacıyla kullanılmış olduğu görülmektedir. Cockswain, bir gemiden başka bir gemiye binmek veya insanları karaya çıkarmak için gönderilen daha küçük bir "teknenin" pilotuna verilen isimdir. "cockswain" kelimesi, tekne hizmetçileri için eski İngilizce terimlerden türetilmiştir (coque yani kabuk Fransızca bir kelimedir; swain ise eski İngilizcede oğlan veya hizmetkar demektir).[2] Denizciler tarafından savaş sırasında kokpitte rıhtım haline getirildi ve geminin cerrahı için operasyon istasyonu olarak hizmet etti. Böylece 18. yüzyılda, "kokpit" yaralıların alındığı bir savaş gemisinin arka alt güvertesinde yer alan bir yer olarak tanımlandı. Aynı terim daha sonra bir yelkenli geminin yönlendirildiği yeri belirlemek için kullanıldı, çünkü eski anlamlarında belirtildiği gibi arkada yer alıyor ve genellikle bir kuyu veya "çukurda" bulunuyordu.[3]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014.
  2. Bailey, Roderick (2010). Forgotten Voices of D-Day: A New History of the Normandy Landings (İngilizce). Ebury Publishing. ISBN 978-0-09-193069-1.
  3. Cavell, S. A. (2012). Midshipmen and Quarterdeck Boys in the British Navy, 1771-1831 (İngilizce). Boydell Press. ISBN 978-1-84383-719-0.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.