Karasenir, Kozaklı

Karasenir, Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı bir köydür.

Karasenir
Ülke Türkiye
İl Nevşehir
İlçe Kozaklı
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2019)
  Toplam 580
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 384
Posta kodu 50600
Resmî site

Tarihçe

Karasenir Kasabası'nın tarihi ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır.Kasaba hakkındaki bilgiler kasabanın yaşlılarından edinilmiştir.Ancak bu bilgiler rivayet olmakla birlikte çelişkili bilgilerdir.Bu rivayetlerden birisinde Kasabaya ilk yerleşenlerin Şereflikoçhisar yakınlarındaki Karasenir Dağından göç ettikleri söylenmektedir.Bir diğer söylenti ise Konya'da bulunan Karasenir Köyünden göç ettikleridir.Başka bir rivayet ise Karasenir Kasabası ahalisinin Haremeyn Aşireti mensubu oldukları ve Oğuzların Bozok Kolunun Yıldızhan Oğulları Boyuna bağlı Avşar Türklerinden "Senir" Aşireti mensupları olduklarıdır.Kasabanın isminin ise Kuzey anlamına gelen Kara ve Düz arazideki çıkıntı anlamına gelen Senir kelimelerinin birleşmesinden türediği tahmin edilmektedir. 1964 yılında kasaba olmuştur.2008 yılında,meclis kararı ile nüfus yetersizliğinden dolayı Köy statüsüne geçirilmesine karar verilmiş ancak Karasenir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine kasaba olarak kalmasına karar verilmiştir. 2014 yılında yürürlüğe giren kanunla köy statüsüne düşürülmüştür.

Coğrafi Konumu

Karasenir, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. 8 km güneyinde Kozaklı ilçesi, doğusunda Kanlıca, batısında Karahasanlı köyleri bulunmaktadır. Yerleşimin içerisinden yerel adı Karasu (Kozanözü veya Boğazlıyan Çayı) olan bir çay geçmektedir. İl merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 80 km olup, çevre iller olan Kayseri,Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı 85 ile 100 km arasında değişmektedir. Yerleşim, Ankara-Kayseri tren yolu üzerinde bulunmakta olup köyde tren istasyonu bulunmaktadır.

Bağlı Mahalleleri

  • 1 Altınova Mahallesi
  • 2 Bahçeli Mahalle
  • 3 Orta Mahalle
  • 4 Yukarı Mahalle

Ekonomi

Halkın en önemli geçim kaynağı tarım dır. Kıraç alanlara Buğday ve Arpa, sulak yerler de ise Bağcılık,Yonca,Şeker Pancarı ekimi yapılmaktadır.Şeker Pancarı ve Yonca üretimi hem yemcilik, hem de tohumculuk olarak yapılmaktadır.Hayvancılık'ta önemli geçim kaynakları arasındadır.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.