Kaşık oyunları

Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası [1], Türkiye'de Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı. En önemli özelliği kaşığın oyuna eşlik aracı olmasıdır.

Balıkesir yöresi kaşıklı zeybek ekibi Dursunbey, Balıkesir(Bu yörede erkekler arası sazlı oyunlu toplantılara barana adı verilmektedir). Çoğu zaman iki kişilik ve karşılıklı oynanan oyunlardandır. Eşlik çalgıları daha çok darbuka, kabak kemane, davul, def, bağlamadır.

Bu oyunlarda oyuncular ellerinde ritim aracı olarak tahta kaşıklar bulundururlar. Ancak Antalya ve Konya yörelerinde oynanan kaşık eşliğindeki halk oyunlarına da genel olarak kaşık oyunu denilmektedir fakat bu oyunlar zeybekten kimi özellikleri ile ayrışır. Teke yöresi oyunları (Burdur, Denizli, Antalya) ise kaşık ile oynanmakla birlikte Eskişehir, Balıkesir yörelerinde oynanan "kaşıklı zeybek"ten farklılık göstermektedir. Kaşıklı oyunlar genellikle Yörük ve Türkmen kültürü ile bağlantılı olarak bir dağ oyunu teması içerebilir ya da erkekler arasında bir eğlence toplantısı özelliği taşıyabilir. Oyunun kıyafeti "Silifke" adı verilen kıyafettir.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.