Ján Kollár

Jan Kollár (29 Temmuz 1793, Mošovce (Mosóc), Macaristan Krallığı, Habsburg Monarşisi, şu andaSlovakya 24 Ocak 1852, Viyana, Avusturya İmparatorluğu ), Slovak yazar (çoğunlukla şair), arkeolog, bilim adamı, politikacı ve Panslavizm ana ideoloğu.

Yaşam

Pressburg'daki (Pozsony, Macaristan Krallığı, şimdi Bratislava,[1] Slovakya) Lutheran Lisesi'nde çalıştı. 1817'de Jena Üniversitesi'ne kaydoldu.[2] Wartburgfest'teki (18 Ekim 1817), Panslavizm hakkındaki görüşleri bakımından biçimlendirici bir tecrübe olarak kabul edilir[2][2]

Papaz olarak yetişkinlik hayatının çoğunu kalabalık ama fakir olan [1] Pest'teki [1] ( Macaristan Krallığı, bugün kısmı Budapeşte, Macaristan) Slovak Lutheran halkın arasında geçirdi. 1849'dan itibaren Viyana Üniversitesi'nde Slav arkeolojisi profesörü olarak görev yaptı ve birkaç kez de Slovaklara dair meseleler için Avusturya hükümetine danışmanlık yaptı. İlk aşamada Slovak ulusal hareketine girdi.

Mošovce'deki müzesi (1974'ten bu yana) Kollár'ın aksi halde ahşap doğduğu evin tek parça parçası olan eski tahıl ambarı içine kuruldu. Evin geri kalanı 16 Ağustos 1863'te bir yangında yandı. 2009'da, şimdi müze olan orijinal Kollár'ın doğum evinin bir kopyası inşa edildi.[3]

Görüşler

Slav mütekabiliyeti görüşü için çalıştı. 4 standart dil kabul etti: Rusça, Lehçe, Çekoslovakça ve Sırp-Hırvatça .

Eserleri

Şiir yazmanın yanı sıra teknik edebiyat da yazdı.

  • Slávy Dcera (1824; Sláva'nın kızı), iki (37 ve 39 sone ) döngü koleksiyonu

Bu çalışmada Slav mütekabiliyeti anlayışı üzerinde çalıştı. Bir kadına olan duygularını ifade etti ama bu aşk anavatanına olan sevgiye dönüştü. Bu çalışmanın ana teması: •aşk •vatanseverlik

5 bölüme ayrılmıştır ve bir ön söze sahiptir.

Předzpěv (Başlangıç) </br> Yazar, Slovakların daha önce diğer Slav kabileleri gibi Avrupa tarafından kaybolacağı yönündeki korkularını dile getirir. Slovaklardan, Rus milletinden yardım istemelerini ister.

1. Sala </br> Bu bölüm aşk sonelerini içerir. Kollár, aşkını Mína'yı yücelten, onu tanrıça Sláva'nın kızı Slav hizmetçi için ideal olarak tasvir eder.

2. Labe, Rén, Vltava </br> Bu kısımlarda, yazar bizi Slav kabilelerinin daha önce yaşadığı yerlere götürür. Hayal kırıklığına uğradı çünkü bu bölgeler artık yabancı ülkelere aittir.

3. Dunaj </br> Yazar, bu alandaki yoksulluktan dolayı hayal kırıklığına uğramış Slovakya'ya gelir. Son derece hayal kırıklığına uğrar ve ölmeyi diler.

4. Léthé

5. Acheron </br> Mína bir peri olur ve yazarı Slav cennetine ve cehennemine götürür.

  • O literární vzájemnosti mezi kmeny a nářečími slavskĭmi (Slav kabileleri ve halkları arasındaki edebi mütekabiliyet üzerine)

Miras

(20. Yüzyılın ilk yarısı) Baki Petrovac'ta Jan Kolar lisesi

Kaynakça

  1. Boş kaynak (yardım)
  2. Boş kaynak (yardım)
  3. Boş kaynak (yardım)
  • Auty, Robert. 1952. Ján Kollár, 1793-1852. The Slavonic and East European Review Vol. 31, No. 76: 74-91.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.