Italo Montemezzi

İtalo Montemezzi (d. 4 Ağustos 1875 - ö. 15 Mayıs 1952, Vigasio, Verona ili, İtalya) bir İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi. İtalyan operasında post-verismo akımının ilk temsilcisidir.

Italo Montemezzi
Italo Montemezzi
Doğum 4 Ağustos 1875[1]
Vigasio, Verona ili, İtalya
Ölüm 15 Mayıs 1952
Vigasio, Verona ili
Meslek Besteci

Yaşamı

Montemezzi 4 Ağustos 1875'te Verona şehrinin yakınında bulunan Vigasio Comune' de doğdu.

Müzik eğitimi için Milano "Giuseppe Verdi Konservatuvarı"'na kayıt oldu. 1890'de yüksek kompozisyon diplomasi aldı. Mezuniyet için İncil'de bulunan "Süleyman'ın Ezgiler Ezgisi" metinini kullanarak bir soprano, bir mezzo-soprano, koro ve orkestra için bir kantata hazırlamıştı ve bu kantata zamanın tanınmış İtalyan orkestra şefi Arturo Toscanini idaresinde icra edildi.

Montemezzi mezun olduktan sonra hazırladığı ilk operası 28 Ocak 1905'te Torino'da prömiyeri yapılan Giovanni Gallurese oldu. Bu eserde o zamana kadar İtalyan operasında önemli akım olan verismo akımından ayrılmakta ve Wagner'in müziğinin tesiri altında kaldığı görülmekte olup Montemezzi post-verismo akımının ilk bestecilerinden biri olarak görülmektedir. Montemezzi bu eserinin New York'taki prömiyeri için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir ve bundan sonra birçok defa bu ülkeye gidip uzun dönem orada yaşamıştır.

Bundan sonra Montemezzi müzik eğitimini genişleterek "Harmoni" dersleri almıştır.

1909'da "Hellera" adlı bir üç perdelik opera hazırlamış ve bunun prömiyeri Torino'da "Teatro Regio"'da, orkestra şefi "Tullio Serafin" idaresi altında, sahnelenmiştir.

1913'te Montemezzi en popüler ve ustalık eseri olarak Üç Kralının Sevgisi adında operasını hazırladı. Bunun prömiyeri 10 Nisan 1913'te Milano'da verildi. Bu eserde Fransız Debussy'den etkiler görülmektedir. Bu eserin gördüğü rağbet Montemezzi'nin kariyerinde bir zirve noktası oldu. Bundan sonraki hazırladığı eserler bu eser kadar seyircinin ve opera kritiklerinin beğenisine şahit olmadılar. Bu eser birkaç İtalyan opera evinde yayımlandıktan hemen sonra ABD'de de yapılmış ve 1914'te New York Metropolitan Opera'sında ilk Amerikan temsili verilmiştir. Bunda kazandığı rağbet Boston, Paris ve Londra'da tekrarlanmıştır.

1918'de Milano La Scala'da prömiyeri yapılan ve Gabriele D'Annunzio'nun aynı adlı eserinden uyarılan Nave (Gemi) adlı operası I. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra büyük ilgi çekti. Bu eser Milano'da çok tutulup 10 temsilden sonra doğrudan doğruya ABD'da Chicago'da Amerikan prömiyeri yapıldı. Bu eserin sahnelenmesi gayet zor ve gayet yüksek maliyetli olduğu için bu eserin temsili çok tekrarlanmamıştır.

1931'de hazırladığı "La Notte di Zoraima"'da ABD'de çok ilgi çekti.[2]

Montemezzi, müzik kariyerinin son yıllarında İtalya'da ve Avrupa'nın diğer opera evlerinde gördüğü biraz soğukça karşılamalar yanında Amerika Birleşik Devletleri opera sahnelerinde daha derin bir başarı kazanmıştı. Bu nedenle İtalya [[Benito Mussolini]'nin faşist idaresi altındayken Montemezzi ABD'de çalışıp yaşamayı tercih etmiştir.

II. Dünya Savaşı başlarında hazırlayıp 1943'te prömiyeri yapılan son opera eseri olan L'incantesimo operası ABD'de NBC Radyo sisteminde yayınlanmış ilk sahne yapımı 1952'de Verona'da olmuştur.

Montemezzi hayatının son yıllarında yine ana vatanına dönmüş ve Verona yakınlarındaki doğum yerine yerleşmiştir. Ölmeden önce "Principessa Lontana" adlı bir opera eseri hazırlamaktaydı. Bu eseri bitiremeden 15 Mayıs 1952'de doğum yeri olan Vigasio'da hayata gözlerini yumdu.

Seçilmiş eserleri

  • Bianca (1901) (Hiç temsil edilmemiştir)]
  • Giovanni Gallurese (Toríno, 1905)
  • Hellera (Toríno, 1909)
  • San Pantaleone (Milano, 1910)
  • L'amore dei tre re (Üç Kralın Aşkı) (Milano, 1913; New York, 1914)
  • La nave (Milano, 1918)[3]
  • La notte di Zoraima (1931)
  • L'incantesimo (1943)
  • La Principessa Lontana (bitmemiş)

Kaynakça

  1. Doğum tarihini, 31 Mayıs, olarak veren kaynaklar da bulunmaktadır.
  2. Time Dergisi'nde makale.
  3. Sibley Music Kütüphanesinde Piyano notaları.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.