II. Aleksios (Trabzon imparatoru)

Aleksios II Megas Komninos ya da Aleksios II (Modern Yunanca: Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός, Aleksios II Megas Komnēnos, (d. Eylül 1282 - ö. Aralık 1330), 1297 yılından 1330 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. II. İoannis ile Eudokia Palaiologina'nın oğludur, Paleologos ismini de kullanmıştır.

1300 yılında Trabzon İmparatorluğu (kahverengi) ve etrafındaki devletler.

Hayatı

Babasının ölümünden sonra 14 yaşında tahta geçmiştir. Amcası Bizans İmparatoru II. Andronikos'un himayesine geçmiştir. Amcası, Bizans sarayın yüksek memurlarından Nikiforos Choumnos'un kızı ile evlendirmek istiyordu ancak Aleksios, izin almadan, Samtskhe'nin atabegi II. Bekha Jaqeli'nin kızı İberya prensesi Djiadjak Jaqeli ile yaklaşık 1300 yılında evlenmiştir. Andronikos, kiliseye evliliği onaylaması için başvurdu, ancak Patrik genç adamın karısının zaten hamile olduğunun rapor edilmesi üzerine bunu yapmayı reddetti. Aleksios'un annesi Eudokia, Trabzon'a dönerek, evliliği konusunda kendisine destek vermiştir.

II. Andronikos'un etkisinden çıktıktan sonra, Aleksios etkili ve yetenekli bir yönetici olarak kendini kanıtlamıştır. Trabzon'dan sonra imparatorluğun en önemli ikinci şehri Kerasous'u Türkmen saldırılarına karşı korumak için 1301 ya da 1302 yıllarında şehrin kalesini güçlendirmiştir. Bir başka problem Ceneviz Cumhuriyeti, Karadeniz'de ticaret üzerine bir tekel oluşturmuştu. Ceneviz tacirleri Trabzon'un doğusunda kıyıda bulunan Daphnous isimli bir banliyöde uzun zamandır faaliyet gösteriyorlardı. Trabzon gümrük memurlarının bu bölgede kontrolünü kabul etmiyorlardı. 1306 yılında Aleksios, Ceneviz tacirlerinin taleplerinin reddedip, toptan onları yollamak ile tehdit etti. Vergi vermeyi reddetmeleri üzerine, Aleksios, Gürcü tacirlerin desteği ile bölgeye askeri birlik yolladı. Birlikler başarılı olmasına rağmen Ceneviz tacirleri, banliyöyü ateşe verdiler. Sonuçta iki taraf 1314 ve 1316 yıllarında anlaşmalar imzaladılar. ancak bu tansiyonu bitirmeye yetmedi. 1319 yılında, Aleksios, Cenevizlilerin en büyük rakibi Venediklilerle bir anlaşma imzaladı ve onlara bazı imtiyazlar verdi.

Bir başka sorun, Sinop merkezli korsanların Hristiyan gemilerine ve Trabzon'un bazı banliyölerini yağmalamalarıydı. Bu nedenle Aleksios şehir duvarlarını 1324 yılında güçlendirdi ve korsanlara karşı gece şehri koruması için bir polis teşkilatı kurdu.

Ondan önce hükümdar olan babasına yapıldığı gibi Papa onun Katolik olması için ikna etmeye çalıştı. Papa XXII. İoannes, 1329 yılında ona bir mektup yolladı. Ancak 5 ay sonra, 33 yıllık hükümdarlığının sonunda 3 Mayıs 1330 tarihinde İmparator öldü ve taç büyük oğlu III. Andronikos'a geçti.

Aile

Aleksios ile Djiadjak Jaqeli çiftinin en az 6 çocuğu oldu:

  1. III. Andronikos, 1330 yılından 1332 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru.
  2. Basileios, 1332 yılından 1340 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru.
  3. Michael Anachoutlous, 1330 yılında III. Andronikos tarafından öldürülmüştür.
  4. George Achpougas, 1330 yılında III. Andronikos tarafından öldürülmüştür.
  5. Anna Anakutlu, Rahibe. 1341 yılından 1342 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoriçesi
  6. Eudokia, Adil beg ibn Yakub Kandaride ile evlenmiş olabilir.

Kaynakça

Resmî unvanlar
Önce gelen:
II. İoannis
Trabzon İmparatoru
1297-1330
Sonra gelen:
III. Andronikos
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.