Humoral Patoloji Teorisi

Humoral Patoloji Teorisi, Antik Yunan ve Roma tıpçıları ve filozoflarınca insan bedenini oluşturan ve hastalıkların ilişkilendirildiği dört bedensel unsura dayalı tıp teorisi.

Ondokuzuncu yüzyıl tıp araştırmalarına kadar Avrupalı doktorlarca yaygın kabul görmüş bir teoridir. M.Ö. 4. yüzyılda Eski Yunan'da ortaya çıkan Aristo felsefesi, hastalıkların nedenlerini insan bedenindeki açık renkli safra, koyu renkli safra, kan ve mukusun bileşimindeki uyumsuzlukla açıklamaya çalışmıştır. Hipokrat'ın hümoral pa­tolojisinin temelini, eski Mısır'a kadar gitmekte olan ahlât-ı erbaa oluşturmaktadır. Mısırlı hekimler, hastalık sebebi olarak bünyedeki kan, balgam, kara safra ve sarı safradan ibaret dört sıvının kirlenmesi­ni gösterirlerdi. Bundan dolayı tedavide kirli sıvıların boşaltılması (kan almak, müshil vermek vb.) yoluna gidilirdi. Eski Yunan'da Hipokrat (m.ö. V. asır) ahlat nazariyesini geliştirmiş ve bu anlayış XIX. yüzyıla kadar tesirini sürdürmüş­tür. Tabiat alemindeki oluşma ve bozul­mayı meydana getiren dört unsurun in­san bedenindeki karşılığı olarak düşü­nülen dört sıvı Hipokrat'ın hümoral pa­tolojisinin temelini teşkil etmiştir. Böylece "Hümoral patoloji" düşüncesi doğmuştur. İslam tıbbı da Antik Yunan'da doğmuş olan bu tıp teorisini büyük ölçüde benimsemiş ve geliştirmiştir. İslam tıp teorisinde Humoral Patoloji Teorisi'nin genel unsurları aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir.

Dört UnsurHavaAteşToprakSu
Dört Hılt (sıvı) KanSarı safraKara safraBalgam
Organı Kalp-AkciğerKaraciğer-ÖdDalak-MideBeyin
Mevsimi İlkbaharYazSonbaharKış
Yaş dönemi ÇocuklukGençlikErişkinlikİhtiyarlık
Fiziksel özelliği Nemli-SıcakKuru-SıcakKuru-SoğukNemli-Soğuk
Rengi KırmızıSarıSiyahBeyaz
Tadı TatlıAcıEkşiTuzlu
Zamanı SabahÖğleİkindiAkşam
Karakteri SıcakkanlıÖfkeliİçine kapanıkSoğukkanlı
Burcu İkizler-Boğa-KoçBaşak-Aslan-YengeçTerazi-Akrep-YayBalık-Kova-Oğlak
Musiki makâmı Şehnâz Isfahân NevâRast Hicaz BüzürkIrak Bûselik ZengûleHüseynî Uşşâk Nevrûz
Tedavisi Kuru, Sıcak İlaçlarNemli, Soğuk ilaçlarNemli, Sıcak İlaçlarKuru, Sıcak İlaçlar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.